Exerciţiile fizice regulate ''pot menţine tinereţea inimii şi arterelor'' (studiu)

Exerciţiile fizice regulate ''pot menţine tinereţea inimii şi arterelor'' (studiu)

Exerciţiile fizice efectuate de patru-cinci ori pe săptămână au un efect pozitiv în stoparea procesului de rigidizare a arterelor şi pot contribui la inversarea îmbătrânirii inimii şi a vaselor de sânge, se arată în concluziile unui studiu efectuat în Statele Unite, citat luni de BBC.

Potrivit cercetătorilor, orice fel de exerciţiu fizic reduce riscul de dezvoltare a unor probleme la nivelul inimii. Însă, studiul efectuat pe o sută de persoane de circa 60 de ani a relevat că două sau trei sesiuni de exerciţii fizice pe săptămână nu sunt suficiente pentru menţinerea sănătăţii tuturor arterelor.

Arterele, vase de sânge ce transportă sângele oxigenat de la inimă în alte regiuni ale corpului, sunt predispuse la rigidizare şi îngroşare odată cu înaintarea în vârstă şi ca urmare a unui stil de viaţă nesănătos, astfel reducându-se alimentarea cu oxigen şi sânge.

Studiul, publicat în The Journal of Physiology, a analizat istoricul pacienţilor în privinţa exerciţiilor fizice efectuate de-a lungul vieţii şi l-a comparat cu nivelul de rigidizare a arterelor subiecţilor.

Potrivit concluziilor, în cazul persoanele care au efectuat pe parcursul vieţii sesiuni de sport de câte 30 de minute de două-trei ori pe săptămână arterele de dimensiuni medii - care transportă sângele în zona gâtului şi la cap - erau mai ''tinere''. Însă, cei care au făcut sport de patru-cinci ori pe săptămână aveau o sănătate mai bună a arterelor, atât a celor mari cât şi a celor medii. Arterele mari sunt cele care transportă sângele către piept şi abdomen, precizează sursa citată.

Cercetarea nu a luat în calcul factori precum alimentaţia, contextul social şi nivelul de educaţie al participanţilor.

''Acest studiu este foarte interesant pentru că ne permite să dezvoltăm programe de exerciţii (fizice) în vederea menţinerii tinereţii cordului şi chiar pentru a da ceasul înapoi în cazul inimilor şi a vaselor de sânge îmbătrânite'', a declarat dr. Benjamin Levine de la Institutul pentru Exerciţii şi Medicina Mediului din Dallas, Texas.

Potrivit lui Levine, autor principal al cercetării, alte studii efectuate anterior au demonstrat că a aştepta până la 70 de ani pentru a începe un program de exerciţii fizice este ''prea târziu pentru inversarea îmbătrânirii inimii'' deoarece modificarea structurii inimii şi a arterelor devine dificilă în acea etapă, chiar şi după un an de antrenamente. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

4 Zguduitor articol...

5 HARTĂ Priviți, rușii își consolidează pozițiile defensive pentru a se pregăti de o contraofensivă ucraineană!