Exerciţiul aerian de patrulare comun China-Rusia, un mesaj trimis SUA (experţi)

Exerciţiul aerian de patrulare comun China-Rusia, un mesaj trimis SUA (experţi)

Zborul de patrulare fără precedent efectuat de patru avioane militare chineze şi ruse în urmă cu o zi în largul Coreei de Sud şi Japoniei reprezintă 'un nou fapt major' destinat să contracareze influenţa SUA în Asia, apreciază miercuri experţi citaţi de AFP.

Exerciţiul comun aerian ruso-chinez a antrenat proteste din partea Seulului şi Tokyo - cei doi aliaţi ai Washingtonului în regiune - care au declarat că unul din aparatele ruseşti a încălcat spaţiul lor aerian.

Avioane de vânătoare sud-coreene au tras marţi 400 de focuri de avertisment după presupusa încălcare de către un avion (rusesc) a spaţiului aerian în apropiere de insulele Dokdo, controlate de Coreea de Sud, dar revendicate şi de Japonia sub numele de Takeshima. Potrivit Yonhap şi media ruse, acesta a fost un A-50, avion rusesc de avertizare timpurie, control, comandă şi supraveghere a spaţiului aerian, care a însoţit grupul format de patru bombardiere ruse şi chineze.

Tokyo a declarat de asemenea că a ridicat de la sol avioane de vânătoare cu reacţie şi a protestat pe lângă Moscova.

'Este important, pentru că aceasta demonstrează că forţele aeriene ale celor două ţări au suficientă încredere în ele pentru a coordona o patrulare de această natură, într-o manieră pe care ţările din regiune o vor găsi cu siguranţă destabilizatoare', a declarat pentru AFP Lyle Morris, analist la Centrul de studii americane Rand Corporation.

Rusia şi China întreţin legături din ce în ce mai strânse şi au efectuat deja o serie de exerciţii militare comune.

Dar acest zbor de patrulare aeriană comună relevă o semnificaţie politică specială, întrucât a fost realizat în apropierea insulelor contestate, o sursă de dispute diplomatice între Japonia şi Coreea de Sud.

Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul, a apreciat că încălcarea spaţiului aerian a fost o acţiune 'deliberată'.

'China şi Rusia încearcă să contrabalanseze Washingtonul în dosarul nuclear nord-coreean', spune acesta. '(Ele) generează probleme pentru a câştiga predominanţă în regiune, provocând doi aliaţi importanţi ai Washingtonului', mai spune cercetătorul de la Seul.

Moscova şi Beijingul au declarat că zborul lor comun de patrulare nu a vizat nicio ţară terţă şi că nu a încălcat spaţiul aerian al vreunei ţări, notează AFP.

Dar, potrivit analiştilor, această operaţiune îndrăzneaţă a fost perfect calculată, vizând simultan două ţări apropiate diplomatic de SUA.

Adam Ni, cercetător asupra Chinei la Universitatea Macquarie din Sydney, relevă că bombardierele implicate - două H-6K chineze şi două Tu-95 ruse - au o capacitate nucleară fiecare.

'Aceasta trimite un mesaj suplimentar' referitor la o 'dezvoltare destul de masivă în materie de securitate regională', potrivit lui.

Comerţul bilateral între China şi Rusia a crescut cu 25% în 2018 pentru a atinge cifra record de 108 miliarde de dolari (circa 97 de miliarde de euro). În cadrul reuniunii lor din luna iunie, preşedintele chinez Xi Jinping l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin 'cel mai bun prieten'.

Dar în opinia mai multor analişti, această cooperare merge mult dincolo de domeniul economic şi urmăreşte un parteneriat mai larg pentru a bulversa status quo-ul.

'Este de asemenea un semn că cooperarea între Rusia şi China a atins suficientă maturitate pentru a efectua patrulări comune', remarcă J. Michael Cole, cercetător la Global Taiwan Institute din Washington, dar care locuieşte în Taiwan.

'Din punctul meu de vedere, aceasta constituie o provocare directă la adresa sistemului de alianţe al SUA în Asia-Pacific', a opinat el.

Zborul comun de patrulare a avut loc în ajunul publicării de către China a unei aşa-numite Carte albe a Apărării, în care Beijingul îşi expune ambiţiile în domeniul militar.

Armata Populară de Eliberare a Chinei, cea mai importantă din lume, cu două milioane de soldaţi, prevede consolidarea arsenalului său de tehnologie de vârf.

Într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, nu a exclus organizarea altor zboruri comune de patrulare chino-ruse în viitor, subliniind că cele două armate intenţionează să-şi ducă relaţiile la 'noi culmi istorice'.

Dar cooperarea dintre cele două ţări nu este neapărat uşoară, notează AFP. China şi Rusia, 'într-un fel sau altul, nu au încredere una în cealaltă ', susţine unul din experţii menţionaţi. Dar ele au o 'provocare comună în materie de securitate cu SUA', adaugă acesta.

Rusia a declarat miercuri Coreei de Sud că o defecţiune mecanică a direcţionat avionul rusesc A-50 într-o zonă nedorită, a informat miercuri agenţia de presă Yonhap, citând preşedinţia de la Seul, a doua zi după incidentul care a generat tensiuni diplomatice în Asia, potrivit Reuters. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani