Expert ANTITERO: „SALAFISMUL este o ideologie FASCISTĂ. I-am permis să se dezvolte în Europa”

Expert ANTITERO: „SALAFISMUL este o ideologie FASCISTĂ. I-am permis să se dezvolte în Europa”

Problema radicalizarii musulmanilor din Belgia este analizata de un fost angajat al serviciilor secrete franceze, intr-un interviu pentru postul public de radio din Bulgaria. Convertirea nu este coordonata nici de statul marocan, nici de guvernul belgian. Vorbim de o comunitate in care structurile sociale sunt distruse, spune Claude Moniquet unul dintre cei mai apreciati experti antiterorism din Europa, scrie  Aktual24

Multe familii de marocani imigranti in Belgia, Franta, Europa nu mai functioneaza. In lumea musulmana domneste patriarhatul. Tatal este capul familiei, el are autoritate asupra copiilor, ii educa. Aceasta autoritate este legata de faptul ca barbatul este cel care intretine familia, pentru ca munceste si castiga bani. In multe familii marocane, barbatul si-a pierdut autoritatea pentru ca nu mai munceste si, deci, nu castiga bani. 

Atunci, familiile incearca sa supravietuiasca din banii castigati de copii prin metode ilegale. Cel mai bun exemplu sunt fratii El Bakraoui, care s-au sinucis pe aeroportul din Bruxelles: tatal lor conduce un Porsche Cayenne. Masina de teren nu e cumparata din salariul sau, ci din banii castigati ilegal de fiii lui. Din momentul in care fiul infractor incepe sa aduca bani acasa, autoritatea tatalui dispare, familia este distrusa si, de aici incolo, nu mai are cine sa o controleze.

Cealalta fata a problemei este legata de cartiere precum Molenbeek. Acolo s-a permis instalarea unei hegemonii a imigrantilor. In sine, imigratia nu e o problema. Sunt cartiere in care se gasesc turci, marocani, bulgari, polonezi, rusi, italieni si asa mai departe. Acolo se formeaza o comunitate cosmopolita. In Molenbeek, 85 la suta din majoritatea imigrantilor sunt marocani, care vin din aceeasi regiune. „Multi dintre acesti tineri de acolo au crescut cu valori diferite de ale societatii belgiane”, spune Claude Moniquet.

Potrivit expertului, terorismul nu este o rezultanta a excluziunii sociale. Terorismul este o alegere personala. Daca toti exclusii sociali, saracii si oamenii nefericiti ar fi ajuns teroristi, deja nu am mai fi putut iesi pe strada. Este vorba de o minoritate care face o alegere. Luati exemplul organizatorului atentatelor din Paris, Abaoud, care spune ca a fost exclus de societate.

El este fiul unui om de afaceri, parintii sai l-au inscris intr-una dintre cele mai bune scoli din Bruxelles, Colegiul Saint-Pierre. Abaoud nu si-a luat examenele, dupa care a devenit infractor. Orice marocan care pune baza pe invatatura ar putea, la un moment dat, sa ajunga om de stiinta, moderator tv sau chiar ministru, nimic nu il impiedica sa faca asta.

Exista insa o minoritate care nu se poate integra. Daca esti salafist, fara o scoala terminata si mergi sa iti cauti de munca, avand o barba pana la piept pentru ca doresti sa semeni cu profetul de acum 1.400 de ani, nu are cine sa te angajeze. Comunitatea te exlcude pentru ca te comporti neadecvat.

Claude Moniquet mai spune ca societatea belgiana a tolerat extrem de mult salafismul, la fel ca si Franta.

„Societatea salafista, in ansamblul ei, nu tinde spre agresiune, insa salafismul este o doctrina extrema. Ea spune ca barbatul si femeia nu sunt egali, ca democratia nu e buna pentru ca religia este mai importanta decat politica, ca sunitii sunt mai presus de siiti si asa mai departe. Am lasat aceasta ideologie fascista sa se dezvolte. Vorbim despre o minoritate religioasa in Belgia care cuprinde cam 5-10.000 de persoane”, concluzioneaza expertul francez.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria