Expert EFOR: Propunem extinderea procesului de vot la două zile

Expert EFOR: Propunem extinderea procesului de vot la două zile

Expert Forum propune extinderea procesului de vot la alegeri la două zile, a declarat joi Septimius Pârvu - expert electoral EFOR, la o dezbatere pe tema organizării alegerilor în perioadă de pandemie.

"Credem că votul în secţii trebuie să rămână principalul mijloc de vot. Nu putem transfera exclusiv, fie prin votul prin corespondenţă, fie prin votul electronic, dar ca şi alternative propunem extinderea la două zile. Avem câteva experienţe anterioare", a declarat Septimius Pârvu, la dezbaterea on-line organizată de Expert Forum, cu tema "Organizarea alegerilor în timpul pandemiei. Scenariile partidelor politice".

El a adăugat că o chestiune care interesează este votul în siguranţă pentru categoriile speciale de alegători, argumentând că, în acest moment, folosirea urnei mobile poate prezenta riscuri în căminele de bătrâni, spitale, închisori, o alternativă fiind votul prin corespondenţă.

"Un subiect care a rămas pe listă este reforma privind reprezentarea cetăţenilor români din străinătate. (...) Cred ca întârzierea procesului electoral a dus la anumite decalaje. În plus, sunt teme mai vechi care au rămas pe agenda publică. Prima chestiune cu care ne confruntăm este cum să asigurăm siguranţa în toate etapele procesului. (...) Cred că în acest moment, având în vedere că data alegerilor va fi probabil în septembrie sau octombrie, cred că nu putem face reforme semnificative, mai ales dacă acestea afectează drepturile alegătorilor. Orice reformă s-ar întreprinde, cred că trebuie să fie realistă", a spus expertul EFOR.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte legislaţia, trebuie să se ţină cont de principiile constituţionale dar, în acelaşi timp, să fie continuate angajamentele şi standardele internaţionale, cu referire la cele ale OSCE şi ale GRECO.

El a subliniat totodată că deciziile legate de drepturile alegătorilor sau deciziile foarte importante nu ar trebui luate prin OUG, ci trebuie să existe o consultare cu toţi cei interesaţi.

"Probabil cea mai afectată etapă a procesului electoral va fi campania electorală. (...) Cred că competitorii trebuie să aibă acces acces egal şi în condiţii mult mai flexibile la serviciile radio tv. (...) Cred că finanţarea politică transparentă rămâne importantă pentru a asigura încredere în tot procesul. În ceea ce priveşte subvenţiile, pe de o parte noi am susţinut reducerea subvenţiilor la nivel total, dar ne gândim că în contextul alegerilor locale ar trebui alocate mai multe fonduri pentru partidele care iau voturi la nivel local şi pe de altă parte coborât pragul de 50 de mandate la nivel judeţean sau ca şi consilier general în Bucureşti pentru un partid, pentru a primi bani. Deci cumva mai multe fonduri direcţionate către partidele care sunt mai mici şi care au nevoie de bani pentru a-şi continua activitatea", a mai spus reprezentantul Expert Forum. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”