Expert Forum solicită Guvernului, AEP şi liderilor politici de la guvernare să reducă subvenţiile pentru partide

Expert Forum solicită Guvernului, AEP şi liderilor politici de la guvernare să reducă subvenţiile pentru partide

Asociaţia Expert Forum (EFOR) a solicitat Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente şi liderilor politici de la guvernare să reducă subvenţiile acordate partidelor pentru anii următori şi să modifice legislaţia pentru a creşte transparenţa şi eficienţa alocării şi cheltuirii acestor fonduri.

"Subvenţiile au devenit, în ultimii ani, sursa principală de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale. Începând cu 2018, valoarea anuală a subvenţiilor a crescut constant, iar anul acesta a trecut de 50 de milioane de euro. Expert Forum (EFOR), alături de alte organizaţii, a protestat împotriva alocării de fonduri nejustificate prin rectificarea bugetară din luna septembrie, însă Guvernul a mers înainte cu suplimentarea cu aproape 90 milioane de lei a valorii iniţiale de 162 de milioane de lei. Nivelul este semnificativ, mai ales că 2021 nu a fost an electoral, iar nevoile partidelor politice sunt mult mai reduse, după cum arată şi statisticile publicate de EFOR şi disponibile la www.banipartide.ro/rapoarte. Partidele politice care au primit bani din fonduri publice au cheltuit aproximativ jumătate din aceste sume", spune Expert Forum într-un comunicat de presă remis vineri.

Conform legislaţiei în vigoare, banii rămaşi nu se returnează la finalul anului, ceea ce conduce la acumularea unor solduri semnificative.

Expert Forum reaminteşte că există o recomandare a Curţii de Conturi din 2018 care specifică faptul că legislaţia privind finanţarea partidelor trebuie pusă în acord cu cea privind finanţele publice pentru a reglementa situaţia fondurilor necheltuite.

Asociaţia susţine că fondurile păstrate de partide vor fi cel mai probabil folosite în campania din 2024, fapt care va afecta egalitatea de şanse dintre competitorii electorali, iar acumularea unor sume semnificative de bani de către un număr scăzut de partide şi cheltuirea acestora în campanie poate distorsiona competiţia electorală.

"Considerăm că partidele politice trebuie să primească subvenţii. Alocarea de fonduri publice reprezintă un mecanism prin care se reduce riscul de finanţare ilegală, iar partidele sunt sprijinite să desfăşoare activităţi de dezvoltare organizaţională. Însă dacă ne uităm peste cifrele din 2021, putem să observăm că jumătate din bani au fost cheltuiţi pe publicitate şi promovare - www.banipartide.ro/subventii. Pe lângă faptul că puţine fonduri au fost cheltuite pentru dezvoltarea organizaţiilor centrale sau locale, banii investiţi în promovare creează riscul de cumpărare în mod excesiv de publicitate şi distorsionarea pieţei media. Mai mult, procedura este netransparentă întrucât materialele finanţate din bani publici nu sunt marcate în niciun fel", explică Expert Forum.

Expert Forum atrage atenţia şi în legătură cu lipsa de transparenţă din partea majorităţii partidelor politice cu privire la cheltuirea acestor fonduri, precum şi problemele legate de utilizarea în mod ilegal sau nejustificat a acestora.

"Solicităm astfel ca bugetele destinate subvenţiilor pentru 2022 şi anii următori să fie reduse şi justificate mai bine, astfel încât să servească dezvoltării partidelor politice iar nu unor acţiuni precum cele descrise mai sus, care nu produc beneficii reale în spaţiul public. De asemenea, considerăm că partidele politice trebuie să iniţieze modificări la cadrul legislativ actual, pentru a soluţiona recomandările existente (a se vedea platforma cu recomandări electorale privind legislaţia electorală - https://expertforum.ro/recomandari-electorale) şi pentru a creşte gradul de transparenţă şi eficienţă în alocarea şi cheltuirea acestor fonduri", mai spune Expert Forum.

Cererea a fost adresată premierului Nicolae Ciucă, ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, preşedintelui AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, preşedintelui PNL, Florin Cîţu, şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...