Expert israelian: Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinuri contra date personale și medicale oferite firmei Pfizer

Expert israelian: Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinuri contra date personale și medicale oferite firmei Pfizer

Israelul a obţinut un stoc important de vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul partajării rapide a datelor medicale aferente efectelor generate de imunizarea populaţiei sale, potrivit unui acord consultat luni de jurnaliştii de la AFP, citată de  Agerpres .

Statul evreu a lansat în urmă cu aproape o lună o campanie de vaccinare „fără precedent” împotriva maladiei COVID-19. Campania a permis deja administrarea primei doze – din cele două necesare – cu vaccinul Pfizer-BioNTech unui număr de peste 2 milioane de persoane din populaţia de 9 milioane de locuitori din Israel, într-o perioadă în care multe ţări occidentale întâmpină dificultăţi în a obţine cantităţi suficiente de doze.

Guvernul israelian a comandat în total 14 milioane de doze – care pot să imunizeze 7 milioane de persoane – de la alianţa Pfizer-BioNTech şi de la compania Moderna. Şi, mai ales, Israelul a primit deja livrări constând în mai multe milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Potrivit mai multor companii mass-media locale, Israelul a plătit peste preţul de piaţă pentru a-şi asigura o aprovizionare suficientă şi rapidă cu aceste vaccinuri. Autorităţile israeliene au refuzat să comenteze această informaţie.

„Startup nation”, numele pe care Israel şi-l atribuie pentru a-şi promova sectorul inovaţiilor, a promis grupului Pfizer posibilitatea de a obţine un acces la datele rapide şi de scară largă despre efectele generate de acest vaccin, pentru a-şi asigura astfel accesul la un stoc important de doze, potrivit acordului publicat de Ministerul israelian al Sănătăţii şi consultat luni de jurnaliştii de la AFP.

Această „colaborare” între Israel şi Pfizer se prezintă ca un efort ce vizează „măsurarea şi analizarea datelor epidemiologice asociate administrării produsului” – adică injectarea vaccinului în rândul populaţiei israeliene.

Documentul stipulează că Ministerul Sănătăţii din Israel depinde de un anumit ritm al livrărilor de doze asigurat de grupul Pfizer „pentru a atinge o imunitate colectivă şi pentru a obţine doze suficiente cât mai repede posibil”.

„Cele două părţi recunosc că viabilitatea şi succesul proiectului depind de rata şi de amploarea vaccinării în Israel”, precizează documentul, făcut public de autorităţile israeliene după protestele unor organizaţii locale, care s-au declarat îngrijorate de partajarea datelor private ale cetăţenilor israelieni.

Laborator de date

În Israel, cetăţenii sunt afiliaţi la una dintre cele patru mari case de asigurări medicale din ţară, care îi contactează personal pe rezidenţii asiguraţi pentru a le propune un calendar de vaccinare.

Or, aceste case de asigurări fără scop lucrativ dispun de vaste baze de date digitale despre asiguraţii lor, cum ar fi, de exemplu, vârstele şi antecedentele medicale ale persoanelor vaccinate, fapt care le permite, în teorie, să analizeze eficienţa şi efectele secundare potenţiale ale vaccinului.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat „să partajeze cu Pfizer şi cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru a învinge noul coronavirus”.

Acordul cu Pfizer are scopul de a-i permite Israelului să devină „prima ţară din lume care iese din pandemia de coronavirus”, a repetat în urmă cu câteva zile şeful guvernului israelian, care speră să repornească economia ţării până la alegerile legislative programate pe 23 martie.

Potrivit dr. Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protejarea datelor private la Institutul pentru Democraţie din Israel, un centru de analiză politică din Ierusalim, digitalizarea pe scară largă a datelor medicale din Israel reprezintă „un atu unic”.

Într-o lună sau şase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane”, a declarat ea pentru AFP, subliniind că această partajare a datelor ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri publice, cu atât mai mult cu cât mulţi israelieni se tem că datele lor personale vor fi transmise fără eliminarea elementelor de identificare, procedură care le-ar asigura anonimatul.

Israelul, care se laudă în aceste zile că este „Naţiunea Vaccin”, a făcut oare din populaţia sa un grup de cobai?”, se întreabă jurnaliştii de la AFP.

Un lucru este sigur, afirmă tot jurnaliştii francezi, care o citează pe aceeaşi specialistă: campania de vaccinare este până în prezent „cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea”.


Dr. Tehilla Shwartz Altshuler


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa