Experți: Rusia vrea să distrugă axa care leagă Ucraina de România

Experți: Rusia vrea să distrugă axa care leagă Ucraina de România

Rusia își ajustează strategia în Ucraina în fața creșterii ajutorului militar occidental acordat Kievului, vizând noduri cheie de aprovizionare, în timp ce își urmărește obiectivul de a controla o parte din teritoriu, potrivit AFP.

Pod ZatokaFoto: Captura Twitter

La o zi după o reuniune în Germania a aproximativ 40 de țări pentru a consolida sprijinul militar pentru Ucraina, armata rusă a declarat miercuri că a distrus o "cantitate mare" de arme furnizate Kievului de către Statele Unite și țările europene în cadrul unui atac.

Cu o zi înainte, o lovitură cu rachete lansată de forțele rusești a avariat podul rutier și feroviar de pe o rută strategică ce face legătura între regiunea ucraineană Odesa și România, potrivit lui Oleksandr Kamicin, șeful Căilor Ferate ucrainene. Rușii au lovit din nou podul miercuri.

Luni, au fost vizate căile ferate din regiunea central-vestică Vinnitsia, un nod feroviar important atât pentru liniile interne ale Ucrainei, cât și pentru legăturile externe.

"Intrăm într-o nouă fază: țările occidentale au anunțat o întărire a ajutorului lor militar, așa că, din partea rusă, trebuie să lovească în aceste capacități de întărire și în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme", subliniază Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS).

"Ajutorul occidental este menit să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele rusești, așa că pentru ruși este o veste proastă și încearcă să reducă amploarea acestuia", adaugă Pascal Ausseur, director general al Fundației mediteraneene pentru studii strategice (FMES).

În acest context, distrugerea unei axe care leagă România de Ucraina nu este deloc nesemnificativă

Rușii "au vrut să taie fluxul de ajutor, în special de combustibil, către Ucraina, trimis de țările occidentale și care trece prin România", notează George Scutaru, directorul general al New Strategy Center, un think tank românesc.

Această perspectivă fusese deja schițată la 21 aprilie de Richard D. Hooker, de la centrul american de cercetare Atlantic Council, care a prezis că liniile de comunicații vor fi în curând tăiate, în special cele folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene.

Rămâne de văzut cât de departe vor merge rușii. Pentru moment, "ei lovesc infrastructuri feroviare, nu îi vedem lovind convoaie", notează o sursă militară franceză.

Marja de manevră a Rusiei pentru a destabiliza livrarea de echipamente ar putea fi limitată și din motive geografice, deoarece Ucraina are "o frontieră lungă cu mai multe puncte de trecere", potrivit lui Benjamin Jensen de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington.

"În cel mai rău scenariu, Occidentul se va adapta bazându-se pe "transporturi mai mici, mai greu de urmărit", a spus analistul, chiar dacă "durează ceva mai mult timp pentru a le consolida într-un singur loc în cazul unei operațiuni de amploare".

Logistică ucraineană expusă

Rușii își maximizează astfel obiectivul principal: consolidarea câștigurilor teritoriale în estul Ucrainei, inima conflictului.

"Ei fac ambele lucruri, vizând noduri strategice și preluând controlul asupra unei părți a țării", a declarat Maulny.

Pentru Ausseur, bombardarea nodurilor de aprovizionare rutieră și feroviară economisește chiar și timp pentru Moscova.

"Nu este nevoie de multe bombe, este mult mai rapid decât să arzi Harkovul până la temelii, de exemplu, și este eficient: izolezi teatrul de operațiuni, demoralizezi trupele care sunt izolate și le împiedici să aibă mijloacele de a rezista cât mai mult timp", a spus el.

"Unitățile ucrainene desfășurate în Donbas sunt expuse la o formă de întindere a liniilor lor logistice și aceste linii sunt în mod necesar expuse", a precizat sursa militară franceză.

La șaizeci și trei de zile de la începutul ofensivei rusești, problema ajutorului semnificativ pentru apărarea aeriană, solicitat aproape zilnic de Kiev, este încă în așteptare. Pentru cât timp?

"Dacă Harkovul cade în vară și se produce o înaintare rapidă, cum putem fi siguri că vom crea un nou front sustenabil? "Totul va depinde de consolidarea malului vestic al Niprului, iar această consolidare nu poate avea loc fără o capacitate de apărare aeriană consolidată din partea ucraineană.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”