#ExplorareMarţiană: Roverul Perseverance al NASA a captat sunetele emise în timpul deplasării sale pe Marte

#ExplorareMarţiană: Roverul Perseverance al NASA a captat sunetele emise în timpul deplasării sale pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a surprins în premieră sunetele emise de propriile roţi în timpul deplasării pe ''Planeta roşie'', a anunţat agenţia spaţială americană, relatează joi DPA.

Sistemul de microfoane EDL (Entry Descent and Landing), cu care este dotat Perseverance pentru captarea sunetelor în timpul pătrunderii în atmosfera marţiană, a coborârii şi a asolizării pe Marte, a înregistrat peste 16 minute de sunete pe parcursul deplasării sale pe 27,3 metri pe suprafaţa marţiană, la data de 7 martie.

Înregistrarea audio cu sunetele emise în timpul deplasării a fost făcută publică miercuri.

Microfonul a fost instalat iniţial pentru a se putea asculta asolizarea roverului, ''însă membrii misiunii au fost dornici să asculte şi sunetele de la suprafaţă'', a explicat NASA într-un comunicat.

''Multă lume, când vede imaginile, nu realizează că roţile sunt metalice'', a spus Vandi Verma, operator de rover în cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din California de Sud. ''Deplasarea cu aceste roţi pe roci este de fapt foarte zgomotoasă'', a explicat Verma.

Vehiculul robotizat, care cântăreşte în jur de 1.000 de kilograme şi are dimensiunea unei maşini mici, a atins suprafaţa Marte, în urma unei manevre riscante de asolizare, la data de 18 februarie, după o călătorie de aproximativ 480 de milioane de kilometri prin spaţiu.

Potrivit misiunii sale, Perseverance va studia suprafaţa Marte timp de cel puţin doi ani pentru examinarea climei şi a geologiei planetei, şi va colecta roci şi eşantioane de sol.

NASA speră că proiectul roverului, care a costat peste 2 miliarde de dolari, va ajuta la deschiderea drumului pentru explorarea umană a ''Planetei roşii''.

Oamenii de ştiinţă susţin că au înţeles cum ar trebui să se audă sunetele pe Marte, pornind de la analiza a trei variabile: temperatura, densitatea aerului şi compoziţia atmosferică. Atmosfera marţiană, mult mai rece (decât cea terestră), încetineşte viteza cu care undele sonore ajung la microfon. Dacă un sunet se produce în apropierea microfonului, probabil că nu vor exista diferenţe sesizabile faţă de Terra, însă sunetele mai îndepărtate vor fi mult mai diferite.

La 22 februarie, NASA a publicat o înregistrare video spectaculoasă ce prezintă coborârea roverului Perseverance pe Marte, prima de acest tip din lume, după sosirea pe "Planeta roşie" a acestei misiuni spaţiale, concepută pentru a detecta eventualele urme ale unor forme de viaţă microbiană. Niciun sunet nu a putut fi înregistrat în timpul acelei coborâri vertiginoase, au precizat specialiştii de la NASA.

În schimb, agenţia spaţială americană a difuzat un sunet de pe Marte înregistrat de un microfon, o premieră mondială realizată de roverul Perseverance, după plasarea lui cu succes, cu o săptămână înainte, pe "Planeta roşie".

În acel fragment audio, poate fi auzit un sunet strident produs de rover, dar şi vântul marţian. "Da, tocmai aţi auzit o rafală de vânt de la suprafaţa lui Marte, captată de microfon şi trimisă pe Terra", a declarat Dave Gruel, coordonatorul acestor echipamente din cadrul misiunii lansate de NASA. Este vorba despre "primele sunete înregistrate la suprafaţa lui Marte", a adăugat el. "Este pentru prima dată când am putut să înregistrăm un eveniment precum o asolizare pe Marte", a declarat într-o conferinţă de presă Michael Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory, unde a fost construit roverul american. "Este cu adevărat ceva fantastic", a mai spus el.

Perseverance este cel de-al cincilea rover trimis de NASA pentru a explora suprafaţa lui Marte, după Sojourner, Spirit, Opportunity şi Curiosity. Perseverance este însă primul rover care va culege mostre de sol de pe Marte şi le va depozita la suprafaţa planetei, de unde vor fi preluate de o misiune ulterioară şi vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina