Cele mai importante informații pe această temă, LIVETEXT:

17:03 Seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele în care au fost depistate scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream, a anunțat marți Centrul de Seismologie din Suedia pentru postul public SVT.

„Nu există niciun dubiu că acestea au fost explozii”, a declarat seismologul Bjord Lund pentru postul TV.

16:40 O înregistrare video distribuită marți de forțele armate daneze arată cum se vede la nivelul apei una dintre scurgerile de gaze naturale raportate la gazoductele Nord Stream 1 și 2

.......................

„Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”, se arată într-un comunicat al companiei.

La sfârșitul lui august, Rusia a oprit pe termen nelimitat livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, invocând o scurgere de ulei la una dintre stațiile sale de compresoare.

Autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.

De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de cel puțin 1.000 de metri.

Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar alte două scurgeri au fost identificate seara.

Îngrijorări legate de scurgerile de gaze din conductele Nord Stream

Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu au investigat cauza scurgerilor şi nu au informaţii despre vreun contact între Nord Stream şi autoritatea maritimă, menţionând că responsabilitatea lor este să avertizeze navele referitor la scurgere.

Între timp, premierul danez Mette Frederiksen, care a calificat scurgerile ca fiind „foarte îngrijorătoare”, a afirmat că incidentul „subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Luni, Nord Stream AG a anunţat că investighează motivele scăderii presiunii din conductă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Moscova este „extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite. Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus:

„În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.