Explozii şi incendii la uzine de armament (cronologie 2005-2020)

Explozii şi incendii la uzine de armament (cronologie 2005-2020)

O explozie generată de o mină antipersonal a avut loc la 18 noiembrie 2021, la Uzina Mecanică Băbeni, din judeţul Vâlcea, societate specializată în delaborarea muniţiei de artilerie şi aviaţie. Deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a anunţat că numărul victimelor a ajuns la opt, dintre care patru morţi şi patru răniţi.

"După comunicarea datelor din teren, sunt patru persoane decedate, trei bărbaţi şi o femeie, şi patru persoane rănite, care au fost preluate de către SAJ şi transportate la UPU Vâlcea", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

În ultimii 15 ani, au avut loc mai multe incidente de acest fel la fabrici de armament din ţara noastră:

22 mai 2020 - O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc la Uzina Mecanică Cugir. Două femei au fost rănite, una dintre ele având arsuri pe aproximativ 40% din corp. Cele două femei rănite erau pirotehniste pe linia de fabricaţie a trasoarelor.

12 noiembrie 2018 - O explozie urmată de un incendiu manifestat cu degajare mare de fum s-a produs la Fabrica de Arme Cugir, din judeţul Alba. O angajată, dată iniţial dispărută, a fost găsită carbonizată. Explozia s-a produs într-un tunel de testare a muniţiei. Pentru stingerea incendiului au intervenit echipaje ale ISU Alba, Hunedoara şi Sibiu, cu 12 autospeciale, cu zeci de subofiţeri şi ofiţeri, sprijiniţi de 16 voluntari.

21 iunie 2016 - O femeie de 47 de ani a fost grav rănită într-un incendiu produs la Uzina Mecanică (UM) Sadu din judeţul Gorj. Aceasta a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului şi a fost transportată cu un elicopter la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

2 august 2011 - O angajată a Uzinei Mecanice Sadu a ajuns la spital, cu arsuri pe mâini şi pe faţă, după ce a suferit un accident de muncă la atelierul de substanţe trasoare a Secţiei de Pirotehnie. Femeia efectua operaţiunea de uscare a substanţei folosite la cartuşele trasoare, moment în care substanţa respectivă s-a iniţiat. Flacăra a ieşit din zona protejată şi a rănit-o pe angajată pe mâini şi partea stângă a feţei, nefiindu-i afectată vederea. După producerea accidentului, conducerea UM Sadu a precizat că angajata a respectat normele de protecţia muncii. În urma incidentului, nu au fost înregistrate alte victime şi nici pagube materiale.

11 februarie 2011 - O puternică explozie, urmată de un incendiu, s-a produs la Uzina de Armament Sadu din judeţul Gorj, la o magazie a Secţiei Muniţie, atelier 35 Capse, după ce pulberea din depozitul respectiv s-a aprins, iar două tone de praf de puşcă au sărit în aer. Două persoane au murit pe loc şi o a treia a fost grav rănită. Cinci angajaţi au fost puşi sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în iunie 2011, fiind acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi nerespectarea prevederilor legii privind securitatea şi sănătatea în muncă.

16 noiembrie 2010 - O femeie de 42 de ani, angajată a Uzinei Mecanice Sadu, a ajuns la spital cu arsuri de gradul II şi III pe circa 50% din suprafaţa corporală, în urma unei explozii care s-a produs în secţia unde lucra. Directorul uzinei a declarat că angajata rănită nu a respectat normele de protecţie a muncii, stând prea aproape de locul în care se aflau substanţe trasoare, care conţin fosfor şi se aprind uşor. Acesta a adăugat că în secţia în care a avut loc accidentul nu au fost înregistrate daune, fiind spart doar un geam.

3 noiembrie 2010 - Mai multe capse din cadrul Uzinei Mecanice Sadu au explodat. O femeie de 38 de ani a suferit arsuri grave la nivelul fetei ce i-au afectat vederea.

20 septembrie 2007 - O explozie produsă la Uzina de Armament Mija, judeţul Dâmboviţa, s-a soldat cu patru răniţi, trei femei şi un bărbat. Explozia s-a produs la secţia pirotehnică, în timp ce o echipă lucra la dezamorsarea unui echipament ce conţinea pulbere.

5 septembrie 2007 - O explozie puternică s-a produs la Uzina Mecanică din Sadu, judeţul Gorj, provocând moartea unei persoane şi rănirea altora.

28 septembrie 2005 - Patru angajate ale Uzinei Mecanice Sadu au fost grav rănite în urma unei explozii puternice produse într-unul dintre atelierele Secţiei Pirotehnie. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990