EXPLOZIV! Împrumutul misterios primit de senatorul PSD Șerban Nicolae pentru a-și plăti o datorie de 120.000 de lei către RA-APPS

EXPLOZIV! Împrumutul misterios primit de senatorul PSD Șerban Nicolae pentru a-și plăti o datorie de 120.000 de lei către RA-APPS

Senatorul PSD Șerban Nicolae, unul dintre susținătorii relaxării legislației penale din Parlament, a primit sub formă de împrumut 120.000 de lei de la o persoană misterioasă, după cum rezultă din declarațiile de avere ale senatorului PSD din 2017 și 2018. Cu acești bani, Nicolae a plătit daunele către Regia Protocolului și Patrimoniului de Stat (RA-APPS), stabilite printr-o decizie definitivă în instanță. Șerban Nicolae a refuzat să comunice numele persoanei care l-a împrumutat, declarând pentru  G4Media.ro că ”nu deține o funcție publică de cel puțin cinci ani” și că ”nu este relevant în vreun fel”.

Șerban Nicolae: ”Persoana care m-a împrumutat nu deține o funcție publică de cel puțin cinci ani (nu știu dacă a deținut vreodată) și nu ii pot spune public numele. Nici nu cred că este relevant în vreun fel. Am plătit suma stabilită de instanță, rezultată dintr-o chirie de patru mii de euro lunar, pentru un apartament de trei camere la etajul patru al unui bloc cu opt etaje. Sper că e lămuritor răspunsul și aș aprecia dacă mi-ați comunica ce anume a determinat acum un asemenea interes, în condițiile în care niciuna din informații nu e de actualitate.”

Datoria lui Șerban Nicolae către RA-APPS a apărut ca urmare a faptului că senatorul PSD a refuzat din luna mai 2008 să elibereze o locuință de protocol, deși nu mai avea dreptul s-o mai ocupe. Regia a considerat că senatorul a stat ilegal în locuința de pe strada Mihai Eminescu din Capitală între 2008 și 2010.

Nicolae a predat apartamentul situat în str. Mihai Eminescu la data de 31 ianuarie 2014, conform procesului-verbal încheiat la aceea dată, după cum ne-au precizat reprezentanții RA-APPS. Altfel spus, la cinci ani de la începerea procesului cu regia de stat.

Prin decizia civilă nr. 1173/10.03.2016 a Tribunalul București, Secția a IV-a Civilă s-a dispus: ”obligă pârâtul (n.r. – Șerban Nicolae) să plătească reclamantei (n.r – RA-APPS) suma de 25.380, 31 Euro, în echivalent în lei la data plății, reprezentând contravaloarea folosinței fără titlu a imobilului pentru perioada mai 2008 – 9 noiembrie 2008, precum și să plătească reclamantei suma de 522, 56 lei, reprezentând dobânda legală aferentă sumei anterior menționate, pentru perioada 24.10.2008 – 09.11.2008. menține celelalte dispoziții ale sentinței civile apelate. Definitivă. Pronunțată în ședința publică astăzi, 10.03.2016.”

Decizia a fost pronunțată în dosarul 6665/300/2009, deschis în urmă cu aproape un deceniu la Judecătoria Sector 2.

Astfel, Șerban Nicolae a fost obligat să achite instituției de stat o sumă echivalentă în lei pentru datoria de 25.380 de euro, adică115.479 de lei, la care se adaugă o dobândă de 522 de lei. Rezulta un total de 120.000 de lei pe care Șerban Nicolae trebuia s-o achite la RA-APPS.

Din datele puse la dispoziție de RA-APPS, reiese că Șerban Nicolae și-a plătit datoria.

„Șerban Nicolae a achitat, în data de 07.06.2017, debitul la care a fost obligat prin Hotărârea nr. 1173/10.03.2016, devenită definitivă și irevocabilă prin decizia civilă nr. 205/05.04.2017″, a fost răspunsul primit de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat (RA-APPS).

Conform declarației de avere depuse de Șerban Nicolae la Senat în iunie 2017, acesta raportează că a primit un împrumut de la o persoană fizică de tocmai 120.000 de lei, exact suma pe care trebuia s-o plătească la RA-AAPS. În documentul amintit, senatorul PSD a refuzat să treacă numele persoanei care l-a împrumutat.

Mai mult, acest împrumut realizat de Șerban Nicolae de la o persoană rămasă necunoscută nu este înregistrat legal nici la Arhiva Garanțiilor Mobiliare. Însă acolo, este trecut un alt împrumut realizat de Șerban Nicolae în toamna lui 2017, de 80.000 de lei realizat la o bancă.

Un fost reprezentant al Agenției Naționale de Integritate ne-a transmis că politicienii și persoanele cu funcții în administrație ar trebui să treacă numele persoanelor fizice sau juridice de la primesc ca împrumut sau pe care le împrumută. „Se mizează pe pasivitatea agenției din acest moment. Dacă un politician ar fi informat automat că întreaga avere îi este verificată pentru că nu a dezvăluit sursa unui împrumut, atunci toți ar fi interesați să treacă datele corect”, ne-a mai spus acesta.

Consilier al lui Ion Iliescu între 2001 și 2004, Nicolae a primit un apartament din partea RA-APPS pe motiv că lucra pentru Administrația Prezidențiala. După ce a pierdut postul și nu a mai fost ales in Parlament, Nicolae nu a eliberat locuința, deși nu mai avea dreptul legal să stea acolo.

În 2010 a fost dat in judecata de regie, deoarece a refuzat să plăteasca chiria, majorată de RA-APPS la aproape 4.000 de euro. Șerban Nicolae a refuzat să parasească apartamentul, deși, potrivit ultimei declarațiilor de avere din perioada respectivă, avea o casa de 381 de metri patrati in Voluntari, Ilfov.
Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

3 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

4 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

5 Hm, americanii...