EXPLOZIV! Lupte grele în DNA pentru salvarea fostului ministru de Interne, Petre Tobă! După ce i-a fost infirmat rechizitoriul, procuroarea Florentina Mirică a decis să plece din DNA!

EXPLOZIV! Lupte grele în DNA pentru salvarea fostului ministru de Interne, Petre Tobă! După ce i-a fost infirmat rechizitoriul, procuroarea Florentina Mirică a decis să plece din DNA!

EXPLOZIV! Lupte grele în DNA pentru salvarea fostului ministru de Interne, Petre Tobă! După ce i-a fost infirmat rechizitoriul, procuroarea Florentina Mirică a decis să plece din DNA!, dezvăluie  G4Media.ro .
 
Actul de trimitere în instanţă a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, semnat de procuroarea Florentina Mirică, a fost infirmat de şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro . Soluţia dispusă de Mirică era în analiză de la începutul lunii. Nemulţumită, Mirică a cerut CSM să îi aprobe transferul din DNA la Parchetul Capitalei. Cererea ei va fi luată în discuţie de CSM pe 26 noiembrie.

 Vezi aici la punctul 4:

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost pus sub acuzare în septembrie 2016 pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului în dosarul cheltuielilor ilegale de la serviciul secret al MAI. Tobă ar fi refuzat să desecretizeze documente justificative privind cheltuirea de către şefii DIPI şi de către fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a unor fonduri operative. Oprea şi foştii şefi DIPI, Nicolae Gheorghe, zis Geo, şi adjunctul lui, Rareş Văduva – veniţi de la SRI „să reformeze” DIPI – au fost deja trimişi în judecată într-un prim dosar.

Potrivit DNA, şefii DIPI ar fi tocat banii pentru protocol şi articole de lux pentru fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. De exemplu, a fost cumpărat un parfum Clive Christian de 3700 de lei pentru ministrul Oprea sau un Audi A8 în valoare de 410.000 de lei, adică 90.000 de euro. Banii s-ar mai fi cheltuit şi pe felul de fleacuri pentru Centrului de Pregătire DIPI de la Dumbrăviţa, din judeţul Braşov: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, mingi de volei, etc.

Aceasta în timp ce agenţii secreţi de la talpa serviciului îşi plăteau singuri sursele sau unele operaţiuni. Un poliţist de la Diviziunea Autoprotecţie a DIPI, care a primit statutul de martor cu identitate protejată şi numele fictiv de “Cristian Simion”, a declarat la DNA:

„Nu mi s-a încredinţat vreun autoturism sub acoperire, fiind multiple situaţiile în care mă deplasez în interes de serviciu cu maşina personală. Am în dotare un reportofon simplu pe care îl apreciez la un preţ de circa 200-300 de lei maxim, precum şi un telefon mobil de serviciu de tip vechi al cărui preţ îl apreciez la maxim 100 de lei, fără browser de internet, fără ecran tactil (…) De obicei mă confrunt cu situaţii în care, deşi implementez informaţii în sistemul DIPI, nu îmi sunt decontate cheltuielile operative şi nu mi se aprobă recompensarea corespunzătoare a surselor, în raport cu calitatea şi cantitatea contribuţiei acestora, fiind situaţii în care plătesc din bani personali”, a declarat agentul DIPI la DNA.

Cine este procuroarea Florentina Mirică. Ea trece drept un procuror apropiat de Laura Codruţa Kovesi. A candidat în vară pentru şefia DNA, dar a fost respinsă de Tudorel Toader, alături de ceilalţi candidaţi. A fost şefa serviciului de combatere a corupţiei din magistratură din cadrul DNA. Serviciul a fost absorbit acum de recent înfinţata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din Parchetul general.

Mirică a venit în DNA în 2010 de la Parchetul Bucureşti, la şase luni după ce promovase de la Parchetul Judecătoriei Buftea. Mirică a plecat de la Parchetul Buftea după ce l-a denunţat pe fostul său şef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie, în 2014, la şase ani de închisoare cu executare.

Florentina Mirică a instrumentat dosarele DIPI privindu-i pe foştii miniştri de interne, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, dar şi dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, soldat cu achitare. În urma dosarelor DIPI, Mirică a fost cercetata disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informaţii clasificate, dar a fost declarată nevinovată de CSM. Ea a investigat şi dosarul decontărilor fictive de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Context. Dosarele DIPI, instrumentate de Florentina Mirică, au fost privite în sistemul de justiţie drept un precedent periculos pentru comunitatea de informaţii. Pentru prima dată, un procuror a investigat cheltuielile serviciilor din fondurile operative secrete.




Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro