EXPLOZIV! Procurorul General, atac de o finețe rară la Dragnea și penali cu citate subtile din „Constituţia de la Troesmis”

EXPLOZIV! Procurorul General, atac de o finețe rară la Dragnea și penali cu citate subtile din „Constituţia de la Troesmis”

Procurorul General, atac de o finețe rară la Dragnea și penali cu citate subtile din „Constituţia de la Troesmis”! Puțină lume a remarcat acest lucru... „Nu va deveni demnitar, duumvir, chestor, edil sau sacerdot cel care prin vicleşug a fraudat alegerile” a citat Augustin Lazăr. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri, la şedinţa de bilanţ privind activitatea DNA, că fraudarea votului era pedepsită încă din anul 170 d.Hr., aşa cum arată 'Constituţia de la Troesmis', interpretată de experţi ca fiind fundamentul ordinii de drept şi al Constituţiei de azi a României.

"În contextul promovării justiţiei restaurative, vă rog să îmi permiteţi, având în vedere că suntem în Anul Centenar al Marii Uniri, 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial şi Anul internaţional al patrimoniului cultural declarat de Comisia Europeană, să menţionez că, în 2017, a fost soluţionat un dosar interesant, în care a fost recuperată pentru patrimoniul cultural naţional ceea ce se numeşte 'Constituţia de la Troesmis' sau 'Lex Municipii Troesmensium', datând din 170 d.Hr., interpretată de experţi ca reprezentând fundamentul ordinii de drept şi al actualei Constituţii a României. Şi vă rog să îmi permiteţi numai puţin să vă spun ce scrie în 'Lex Municipii Troesmensium', câteva aspecte relevante care ne arată că pe teritoriul României a existat o civilizaţie şi lucruri despre care noi discutăm aici, cum ar fi condiţia 'dignitas' pentru demnitari şi lucruri de felul ăsta. Erau de mult descoperite de străbunii noştri latini. Noi nu trebuie decât să facem un arc peste timp, să preluăm valorile şi să le continuăm, pentru că altcineva cine să le continue. Noi suntem urmaşii lor. Spune aşa Constituţia: 'Nu va deveni demnitar, duumvir, chestor, edil sau sacerdot cel care prin vicleşug a fraudat alegerile. Va plăti bugetului municipiului Marcum Aurelium Augustum Troesmensium 10.000 sesterţi amendă'. Este pedepsit, potrivit acestei Constituţii, votul multiplu, indicarea unui număr fals de voturi. De asemenea, este prevăzută condiţia 'dignitas' pentru cei care - de aici vine şi cuvântul demnitar; dacă nu are demnitate, nu poate deveni nici chestor, nici duumvir, niciun fel de demnitar al municipiului", a spus Lazăr.

Augustin Lazăr a explicat că omagiul pe care procurorii trebuie să îl aducă Anului Centenar ar fi recuperarea şi reintroducerea în circuitul valorilor culturale a acestor bunuri materiale, dar şi reguli de drept "pe care străbunii noştri le aveau".

"Mai scrie aşa în Constituţie: 'Nu poate fi demnitar cel care având o funcţie publică, chestor, edil, duumvir nu a făcut dare de seamă asupra banilor publici ai municipiului gestionaţi în perioada mandatului anterior, nu a făcut decontările banilor municipali în faţa decurionilor municipiului'. Prin urmare, discutăm despre DNA, discutăm de bani publici - pentru asta mi-am permis să fac trimitere la Constituţia de la Troesmis - discutăm de bani europeni şi este important să ştim că nu este ceva nou să dai seamă, să faci dare de seamă în faţa celor care te-au ales, despre modul cum ai cheltuit banii publici", a mai spus Lazăr. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Dar dacă George Simion o fi având și el aceeași misiune ca ăsta?

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia