EXPLOZIV! Scrisoare din America pentru politicienii români

EXPLOZIV! Scrisoare din America pentru politicienii români

Numele meu este John Doe.

Transmit mesajul de mai jos tuturor politicienilor (nu numai celor carora le-am gasit adresa de e-mail pe site-urile partidelor) care candideaza la alegerile de luna viitoare.

In prag de alegeri, am luat la cunostinta de nenumaratele avantaje (fonduri pentru deschiderea de firme) create pentru romanii care sunt plecati din tara si doresc sa se intoarca inapoi, sa-si deschida afaceri in tara.

Supun atentiei dvs. un scurt istoric personal, poate povestea multor romani care au plecat din tara.

In anii 90, impreuna cu un prieten, am deschis in tara o afacere in domeniul auto.

 La inceput eram prea entuziasti si nu ne interesau toate greutatile pe care le-am intampinat in primii ani de inceput. Nu ne-am permis niciodata sa lucram la  ‘’negru’’. Din aceasta cauza majoritatea banilor castigati se duceau pe salarii, impozite, utilaje, etc.. In timp ce la noi in firma totul era inregistrat, majoritatea firmelor concurente lucrau la negru.

In plus, controalele din partea statului, veneau parca numai la firma noastra. La cei care lucrau la negru, nu puteau sa intre, deoarece acestia lucrau cu portile inchise. Chiar daca nu aveam greseli in contabilitate, primeam amenda. Ni se spunea ,,Nu pot sa plec fara  sa va dau amenda”. Si asta nu era totul. Parca toate greutatile din Romania erau doar pe capul celor cinstiti.

Dezgustat de tot ceea ce se intampla in tara in domeniul afacerilor, am vandut prietenului meu partea mea si am plecat din tara. M-am angajat la un service auto. Aici, ca angajat am ajuns sa castig cat nu am castigat ca patron in tara. Raspunderea nu mai este atat de mare, am doua concedii pe an si multe avantaje pe care ca patron in Romania nici nu visam sa le am. Am o casa propietate personala in strainatate, un apartament si o casa in Romania (achizitionata si refacuta in ultimii ani). Copiii mei studiaza la o scoala de stat care oricum nu se compara cu scolile din Romania, atat din punct de vedere profesori cat si din punct de vedere material didactic si dotari.

Prietenul meu, intre timp, din cauza situatiilor care s-au perpetuat in Romania, a trebuit sa vanda prima locatie, care era dotata cu multe posturi de lucru, atat vopsitorie/tinichigerie cat si mecanica ,toate utilajele, scule si dispozitive. A deschis mai nou un mic service auto. A ramas fara casa. Acum sta intr-un apartament si este plin de datorii.

Am tinut tot timpul legatura cu fostul meu partener si chiar l-am ajutat in situatii grele.

Firma noastra si ulterior a partenerului meu, nu a avut niciodata restante de plata catre statul roman. Toate darile au fost platite la zi fara nicio o zi de intarziere. Si-a platit si isi plateste in continuare toate darile catre stat si cu noua firma.

Pe mine ( si sigur si pe alti romani care au avut inainte de plecare afaceri in tara) nu m-ati convins inca sa revin, sa-mi deschid din nou o afacere in tara. Banii pe care ii primesc (sub orice modalitate) se vor duce imediat si eu voi ramane din nou un ,,Negru’’ pe plantatie. Daca eu revin, atat copiii cat si nepotii mei vor fi si ei considerati de statul roman ,,NEGRI’’ pe plantatie. Asistam mai demult la o inregistare cu seful CJ-ului Braila parca, care spunea intr-un interviu televizat , ,, Cui sa-i las CJ-ul daca nu lui fimiu…? ”. Exact ce v-am transmis si eu: noi, copii nostrii, nepotii nostrii suntem considerati ,,Negri’’ pe plantatie in aceasta tara. Buni numai ca sa platim taxe si impozite in rest nimic educatie, sanatate, infrastuctura, etc..

Pe romanii care au avut succes in Romania si au succes si in strainatate nu puteti sa ii momiti cu bani. Eu unul nu am nevoie de bani ca sa vin inapoi in tara. Am nevoie de alte aspecte, pe care deocamdata nu aveti cum sa mi le oferiti.

Va expun cateva situatii intalnite astazi in domeniul businessul-ului auto din Romania (multe dintre ele se regasesc cu siguranta in toate domeniile – vezi chiar si constuctii), la care statul nici in trecut si nici macar pana acum nu a luat nicio masura:

- Reparatii la negru. Firme sau persoane fizice care lucreaza la negru. RAR ( Registrul Roman Auto care nici acum nu stiu de ce nu intra nimeni in el sa faca curatenie), Fisc-ul / Anaf-ul, Politia Economica, nimeni nu ia nicio masura.

- Munca la negru. Sunt angajati care lucreaza la negru sau sunt pontati 2 ore pe zi. Camera de munca nu ia nicio masura. Avem someri doar pe hartie. In realitate sunt angajati la negru sau primesc indemnizatii chiar daca ei nu sunt in tara. Acesti   ,,angajati’’ au si ajutoare sociale petru lemne/incalzire/scaderi de impozite/etc….

- Vanzari auto second-hand nefiscalizate. Sunt persoane care vand zeci chiar si sute de autovehicule second hand pe an. Statul nu castiga nimic din aceasta afacere. Niciun guvern nu a luat si nici nu am vazut vreo masura pentru oprirea acestui fenomen.

Luna trecuta am venit in tara la parinti. M-am ingrozit de ceea ce am vazut in vama. Nenumarate masini cu remorci care transportau vehicule second hand. Si daca totul, dvs. - politicienilor, totul vi se pare ‘’normal’’, aflati ca toate spatiile libere de pe remorci si din masini, erau burdusite cu anvelope uzate pentru sezonul de iarna. Stau si ma intreb unde sunt organele de control ale statului, ministerul mediului….? Chiar nu se stie ca macar din punct de vedere ecologic este o problema cu anvelopele si autovehiculele uzate, nu mai vorbim de siguranta in trafic, fiscalizare etc.. Am ajuns groapa de gunoi a Europei si nu numai.

Multe tari din Europa au introdus in legislatie, ca in urmatorii ani pe strazile lor sa circule numai autovehicule electrice. Politicienii din tara noastra nu s-au gandit la nicio masura de acest gen. Din nou, in Romania, vor ajunge toate rablele.

-  S-au deschis in ultimii ani nenumarate firme ( sau persoane fizice) care se ocupa cu dezmembrarea autovehiculelor. Dezmembrare este mult spus. Vand totul, desi nu au voie, factureaza sau nu ceea ce vand. Cand factureaza, daca factureaza, nu trec pe factura ce s-a vandut. Se poate vedea cu ochiul liber acest fenomen. Sunt chiar site-uri de vanzari. Cu un simplu telefon te poti convinge de acest fenomen.

 - Societatile de asigurari pun presiune pe service-uri sa lucreze cu ore de manopera mici si in termenii comandati de ele, inclusiv impun reparatii cu piese de calitate indoielnica. Toate politele CASCO impun reguli de neadmis in tarile europene ( repari unde vor ele, cu ce piese vor, cand vor…..). RAR-ul si Consiliul Concurentei nu au luat nicio masura pana acum, desi toate aceste lucruri sunt evidente si sunt scrise.

- Persoane care detin firme doar de paravan, trag tepe, le baga in insolventa sau faliment si deschid dupa aceea altele.

Aici in tara unde lucrez,  daca faci ilegalitati cu o firma, nu mai ai dreptul sa-ti deschizi alta firma niciodata.

- Mai sunt multe de spus. Repet, fenomenele de mai sus se regasesc in toate domeniile de activitate.

 Cum spuneti dvs. – politicienii, ca sustineti investitiile in aceasta tara, daca sustineti evaziunea fiscala.

De ce sa se deschida fabrici de anvelope, fabrici auto daca in tara intra mii sau zeci de mii de anvelope uzate, autovehicule second hand si componente auto din dezmembrari pentru vanzare?

De ce sa vina in tara investitori strategici ( constructii masini si nu numai) daca nu sunteti in stare sa terminati o autostrada intr-un timp scurt? Inteleg ca si francezii de la Dacia ar dori sa plece tot din aceasta cauza.

Nu vi se pare ca va batezi joc de toti investitorii prezenti in tara, si chiar si de romani? NU sunteti in stare sa creati o companie de stat pentru constructii autostrazi dar cu oameni responsabili, cu baza materiala adevarata. Statul roman nu are bani sa mai cumpere 2-4 freze pentru tuneluri?  Ati inchis minele, ce faceti cu minerii? Le acordati asistenta sociala si salarii suplimentare? Nu credeti ca acum in ceasul al 12-lea, trebuie sa faceti ceva cu acest personal calificat?

Am ascultat la radio ( chiar cand intram in tara), o convorbire cu un reprezentant al CNADR, care in afara de faptul ca are un salariu de cateva mii de Euro si prime fara sa faca nimic, ii place sa faca tot felul de declaratii, sa se auda vorbind. Acesta declara ca o sa avem o autostrada Bucuresti – Arad in 20 ANI.

Va rog sa ma credeti ca nu mi-au iesit din minte aceste cuvinte nici macar acum: ,, 20 ANI’’….. ,, 20 ANI”…….

Pai pentru ce mai platesc romanii impozite? Nu vi se pare normal sa plateasca impozite si ei tot  dupa 20 de ani.

Nu sunteti in stare sa ajungeti la un consens, ca in max. 2 ani sa avem cel putin aceasta autostrada terminata? Nu vreti? Nu aveti cu cine? Nu aveti bani?

Ati inceput Campania electorala. Va certati daca sa implementati sau nu masura de majorare a salariilor. Unii au aruncat aceasta momeala si altii nu stiu cu ce sa o acopere.

Esenta este urmatoarea: salariile romanilor sunt de c---t.

Ele trebuiesc marite de urgenta. Poate ca trebuie chiar data o lege a salarizarii, nu este normal ca unii care nu muncesc sau nu au muncit sa aibe salarii sau pensii extrem de mari si altii care chiar muncesc sau au muncit sa nu le ajunga banii de pe o zi pe alta. Nu este normal ca politienii sa-si mojoreze salariile in unanimitate de cate ori vor, iar restul populatiei sa sufere. Nu este normal ca sefii de sindicate sa faca manifestari de strada doar cand sunt alegeri. Ce salarii si ce beneficii au acesti lideri de sindicate. Nimeni nu ii controleaza si nici chiar sindicalistii nu isi pun intrebari – sunt doar o masa de manevra.

Nu este normal ca angajati din aparatul de stat sa aibe salarii de mii de euro fara sa faca nimic ( vezi ASF, RAR, ministere, parlament, etc.).

Veniti cu tot felul de motto-uri de campanie, care mai de care mai tampite. Nu va dati seama ca majoritatea romanilor, cei care muncesc cu adevarat sunt exasperati, nu mai rezista?

Vreti teme de campanie, vreti intr-adevar proiecte pentru Romania si pentru Romani?

1.      Eradicarea totala a evaziunii fiscale din toate domeniile ( auto, constructii, turism, etc.). Daca chiar doriti acest lucru, veti avea bani pentru marirea salariilor, autostrazi etc..

Ex. Pentru domeniul constructii nu inteleg de ce pana acum nu s-a luat o minima masura de bun simt. De fapt eu stiu – pentru ca nu se mai pot lua spagi. Toate autorizatiile de constructii ( case, blocuri, …) sa fie aprobate doar daca se executa cu firme specializate. Cum sa construiesti o casa, un bloc in regie propie? Cine va raspunde in cazul unui cutremur, daca casa sau blocul respectiv se vor prabusii si vor exista victime?

2.      Constructii de autostrazi cu firma de stat si cu angajati romani ( ingineri, muncitori constructori, mineri, etc.).

3.      Salarii decente pentru toata lumea in functie de munca depusa si cotizatiile platite catre stat. Salariile parlamentarilor, ai celor din ministere, regii, corelate si cu salariile celorlate categorii de salariati.

4.      Oprirea tuturor platilor  de asistenta sociala nejustificate. Nu este normal ca o persoana care lucreaza la negru sa benefizieze de bani din asistenta sociala ( ajutoare caldura, reduceri taxe……). Toti romanii de buna credinta stiu ca multi din aceasta categorie care beneficiaza de aceste ,,cadouri’’ nejustificate, sunt masa de manevra pentru alegeri.

De curand ati dat o lege pentru pensii speciale- ‘’Mame eroine’’. Cine va benefia de acesta lege? Credeti ca in aceasta lege trebuiau introduse si anumite articole privind obligatia mamelor  asupra scolarizarii copiilor lor. Fara scolarizarea copiilor (11 clase) sa nu primeasca aceste beneficii? Din punctul meu de vedere toate mamele din Romania care au copii ( unul, doi, trei, patru….), care au grija de ei, ii scolarizeaza, care muncesc si isi platesc contributiile catre stat, sunt mame eroine.

Mai sunt multe de spus.

Eu nu am nevoie de bani sa revin in tara. Cu siguranta ca majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate si au succes, gandesc la fel ca si mine.

Eu doresc normalitate.

Puteti sa-mi oferiti acest lucru?

Toti anii acestia am votat pentru schimbare dar nu s-a schimbat mai nimic.

Anul acesta pentru ce o sa votam?  

P.S. Revin la finantarea romanilor care doresc sa revina in tara.

Fostului meu partener, care are firma in Romania de atatia ani, care nu a inregistrat niciodata nicio intarziere la plata la darile catre stat, care nu a lucrat niciodata la ,,negru’’ ………….  ce i s-a oferit pana acum, ce ii veti oferi dupa alegeri? Sunt multi ca el, care nu au primit niciodata nimic de la stat, doar li s-au marit nonstop taxele si impozitele.

Raspunsul cel putin de pana acum al politicienilor pentru romanii care muncesc si isi platesc datoriile catre stat, este exact ca raspunsul din fabula ,, Intrebare si raspuns” de George Toparceanu.

,, Rumegand cocenii de pe langa jug

S-a-ntrebat odata boul de la plug:

-Doamne, pe cand altii huzuresc mereu,

Pentru ce eu doamne sa trudesc din greu?..

La intrebarea, un prelung ecou

I-a raspuns din slava:

-Pentru ca esti bou…..”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale