Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

EXPLOZIV/ALERTĂ la vămile României din cauza DEȘEURILOR din Italia!

Alertă la toate vămile României pentru a bloca eventuale încercări de intrare în ţară a unor transporturi de gunoaie ambalate. O firmă românească a semnat un contract în care îşi asumă o eventuală depozitare a deşeurilor din Italia, relatează Digi24. 

Gunoiul aparține Italiei, dar nu îl mai vor la ei în țară. O firmă românească, ECO SUD,a promis că îi va scăpa pe italieni de o parte din sutele de mii de tone de deşeuri adunate într-un depozit aflat la 25 de kilometri de Napoli. Firma românească a ajuns să aibă responsabilitatea acestor deşeuri printr-un contract cu un partener italian.

„Am oferit serviciile noastre unei firme care a participat la licitaţie, noi să oferim serviciul de tratare şi depozitare a deşeuri lor în depozitele noastre, respectiv în depozitul Vidra”, a explicat Cristiana Varăşteanu, avocatul firmei ECO SUD.

Vestea ca italienii și-ar putea arunca gunoiul în România a ajuns și în presa din peninsulă. Un ziar românesc, Gazeta Românească, a tras semnalul de alarmă acum două săptămâni, lansând către Guvernul de la București întrebarea dacă ascunde gunoiul sub preș.

Câteva zile mai târziu,Guvernul României a negat, pe pagina sa de Facebook, o asemenea posibilitate. Executivul a spus că ştirea este falsă şi că deşeurile nu vor fi aduse în România.

De asemenea, șii Ministerul Mediului spune că până acum nu a primit nicio notificare din partea firmei, ori din partea statului italian, cum ar cere legislaţia europeană. Fapt recunoscut şi de reprezentanţii societăţii româneşti.

„Nu s-a demarat încă procedura de transfer al deşeurilor. Deci până acum nu am adus nici măcar un deşeu din niciun stat. În măsura în care această notificare va fi aprobată de către statul român noi vom primi aceste deşeuri”, a adăugat avocatul companiei.

Legislaţia europeană permite eliberarea unui aviz pentru mutarea unor deşeuri dintr- un stat comunitar în altul doar pentru valorificarea deșeurilor verzi, adică pentru reciclare, activitate pentru care firma ECO SUD nu are autorizaţie.

„Operatorul menționat (...) deține autorizație integrata de mediu pentru depozitarea deșeurilor. Depozitarea deșeurilor reprezinta conform legii o operațiune de eliminare. Ca urmare, aducerea deșeurilor de orice natura și din orice stat UE sau non-UE în Romania în vederea depozitarii ar fi ilegală”, a precizat Ministerul Mediului

Compania respinge acuzaţiile şi spune că toate activităţile sale sunt legale.

„Compania noastră dispune şi de alte disponibilităţi de eliminare a materialelor (...) în Bulgaria, Albania şi Portugalia, la acestea două din urmă chiar transportând acest tip de materiale”, se arată într-un comunicat al ECO SUD.

Un uriaş scandal privind gestionarea deşeurilor toxice a izbucnit în Italia în 2007, când Procuratura a pus sechestru pe mormanele care otrăveau mediul şi umpleau de bani Mafia. Cantităţi uriaşe de astfel de deşeuri sunt stocate încă din 2001 pe zeci de hectare, aşteptând să fie procesate.  

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AVERTISMENT Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București: Avem la dispoziție procedura de infringement ș…

2 Informație. Țara se REVOLTĂ! Magistrații intră în GREVĂ! În PSD este SCANDAL URIAȘ! Zilele Guvernului sunt num…

3 Frans Timmermans, prima reacție...:)))

4 Infractorul, la congresul socialiștilor europeni: "Miza alegerilor e uriașă, vorbim de viitorul UE, al meu, al…

5 VIDEO Infractorul, huiduit la sfârșitul discursului său din Congresul PES: "Afară cu corupţii!"

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic