EXPLOZIV/Pe unde a mai dat IAMA DNA în februarie!

EXPLOZIV/Pe unde a mai dat IAMA DNA în februarie!

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna februarie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CĂLINESCU GEORGE IOAN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
-luare de mită în formă continuată ( 3 acte materiale),
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată ( 4 acte materiale ),

NICOLAICĂ DUMITRU, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – decembrie 2008, inculpatul Călinescu George Ioan, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi,, şef tură” la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a pretins şi primit în scop de,,protecţie” de la mai multe persoane suma totală de 1.800 lei și diferite produse în valoare de 1.750 lei (motorină, obiecte decorative și 2 sticle whisky), cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracţiuni şi contravenţii în zona de competenţă.
În perioada 25.10 - 17/18.12.2008, același inculpat, în aceeași calitate, a sprijinit mai multe persoane prin comunicarea acestora de informaţii privind momentele prielnice tranzitării în siguranţă a punctului vamal Siret cu bunuri accizabile, peste limita legală.
La data de 16.02.2009, inculpatul Nicolaică Dumitru, în calitate de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, a primit de la in martor denunțător o sacoşă cu produse alimentare pentru a - i permite acestuia trecerea prin punctul vamal cu bunuri accizabile fără a se dispune măsuri legale faţă de aceasta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. 

2.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TĂMAŞ RIJA GRIGORAŞ, șeful Detaşamentului de Intervenţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la contrabandă,

TOC ION DANIEL, agent de poliţie în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la contrabandă,

CRECANĂ LAURIAN, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Naidăş, județul Caraș-Severin, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la contrabandă. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 ianuarie 2014, inculpatul Toc Ion Daniel, în calitate de agent de poliţie în cadrul Sectorului Politiei de Frontieră Naidăş, județul Caraș-Severin, şi-a încălcat deliberat atribuţiile de serviciu, în sensul că a permis ieşirea din ţară a unei persoane care conducea o autoutilitară cu numere de înmatriculare false, fără a implementa acest lucru în baza de date.
În noaptea de 17/18.01.2014, inculpații Toc Ion Daniel și Crecană Laurian, în calitate de agent de poliţie respectiv lucrător vamal în cadrul Punctului de Frontieră Naidăș, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au permis intrarea în țară a persoanei respective, cu același autovehicul în care se afla cantitatea de 1.660.000 țigări de contrabandă. În acest caz, inculpații au simulat efectuarea unui control și nu au implementat în bazele de date intrarea în tară a autoutilitarei.
Cei doi funcționari publici au beneficiat și de ajutorul inculpatului Tămaş Rija Grigoraş care a efectuat demersuri în vederea procurării autoutilitarei cu care au fost transportate ţigările și a asigurat atât protecţia pe parcursul deplasării, având rolul de antemergător cât și locul de descărcare a ţigărilor la domiciliul său.
Ca urmare a acestei activități infracționale a fost creat un prejudiciu total de 954.562 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru persoana care a transportat țigările.

Direcţia Regională Vamală – Biroul Vamal Caraş-Severin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 954.562 lei.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin aparţinând inculpaţilor Toc Ion Daniel și Crecană Laurian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

POPOVICI AUREL, inspector vamal în cadrul în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca Costeşti, județul Botoșani, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 05.04.2014-16.06.2014, inculpatul Popovici Aurel, în calitate de inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca Costeşti, județul Botoșani, cu atribuții de șef de tură, în mod repetat nu și-a îndeplinit cu intenție atribuțiile de serviciu, referitor la efectuarea unor controale amănunțite asupra unor autoutilitare care au tranzitat punctul de frontieră respectiv, cu toate că avea cunoștință că în acele mijloace de transport erau transportate peste limita legal admisă importante cantități de țigări din Republica Moldova.
În toate cazurile, inculpatul doar a simulat efectuarea controalelor, permițând astfel trecerea prin punctul vamal a unei cantități de 315.000 pachete ţigarete.
Prin această activitate infracțională, inculpatul a cauzat o vătămare a intereselor legale ale autorității vamale al cărui reprezentant este precum și un prejudiciu bugetului de stat, în sumă de 3.411.169 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului

GHILEA ADRIAN NICOLAE, director executiv comercial al SC CET Arad SA, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei /tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite.
Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri „reactualizate” pentru cantităţile de lignit livrate.
Activitatea infracţională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui.

SC CET Arad SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.847.861,81 lei.

În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține aparţinând inculpatului Ghilea Adrian Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

5.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ISTRATE ADRIANA, manager de proiecte în cadrul unei societăți comerciale și VOICULEANU AURA MARIANA, președinte al unei asociații, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :

- folosire, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2011, în baza unei înțelegeri frauduloase, inculpatele Istrate Adriana și Voiculeanu Aura Mariana, acționând în numele unei asociații, au folosit documente false cu prilejul încheierii și derulării unui contract, având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile, obținând astfel, pe nedrept, de la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei și Formării Profesionale, suma totală de 21.785,76 euro.
Contractul respectiv a fost încheiat în legătură cu implementarea, de către respectiva asociație, a unui proiect intitulat ”Solidari, nu solitari”, proiect care nu a fost niciodată înfăptuit.
Ulterior obținerii finanțării, cele două inculpate au schimbat, în mod repetat, destinația acesteia, fără respectarea prevederilor legale, prin derularea mai multor tranzacții bancare care nu aveau legătură cu implementarea proiectului.
Acționând în maniera de mai sus, inculpatele Voiculeanu Aura Mariana și Istrate Adriana au cauzat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale un prejudiciu în cuantum de 21.785,76 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. 

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BÎGIU VIORICA, administrator al S.C. Radiall Service SRL, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,în formă continuată (trei acte materiale),

LIPAN RADIAN VALENTIN, administrator împuternicit al S.C. Radiall Service SRL, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- tentativă de înșelăciune,

S.C. RADIALL SERVICE SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- înșelăciune,
- tentativă de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- tentativă de înșelăciune,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 15 mai 2014, inculpata Bîgiu Viorica, în calitate de administrator al S.C. Radiall Service SRL, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2014, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 3,15 ha.
Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2014, suma totală de 6.634, 49 lei, din care 5.808, 89 lei din bugetul Uniunii Europene (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) și 825, 60 lei din bugetul național.
În aceeași manieră a procedat și inculpatul Lipan Radian Valentin, în calitate de administrator împuternicit al S.C. Radiall Service SRL, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață pe anul 2015, în legătură cu aceeași suprafață de teren, subvenția nefiind acordată până în prezent.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aflat în proprietatea inculpatei Bîgiu Viorica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. 

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ARSENIE VALERIU CRISTIAN, administrator de fapt al unei societăți comerciale, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 - 2009, inculpatul Arsenie Valeriu Cristian, cu intenție, a înregistrat în actele contabile ale societății comerciale pe care o administra, precum şi în celelalte documente legale (declaraţii fiscale) cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, constând în achiziţii nereale de bunuri şi servicii de la alte două firme, în cuantum de 28.005.687 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

În această manieră, inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 8.252.503 lei, din care 3.772.035 lei reprezentând impozit pe profit şi 4.480.468 lei reprezentând TVA.

În cauză s-a dispus instituirea măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Arsenie Valeriu Cristian.
De asemenea a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, certe și viitoare, din conturile bancare deschise pe numele aceluiași inculpat la unități bancare din România.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

BUȘECAN SORIN TIBERIU, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă (2 infracțiuni) și
-complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2006 – 30 august 2008, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu împreună cu Talpoş Cristian Ioan, asociat unic şi administrator al unei societăți comerciale (autorizată ca antrepozit fiscal), au produs în afara antrepozitului fiscal la fabrica de alcool din localitatea Buciumi, jud. Maramureş cantitatea de 651.213 litri alcool etilic pur şi cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, pentru care trebuia să fie plătite accize şi TVA către bugetul de stat, în valoare totală de 21.707.849 lei.
Astfel, în aceeași perioadă, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, prin participarea activă și conștientă la producerea alcoolului etilic la fabrica de alcool din localitatea Buciumi și în baza relației de afinitate (cumnat), l-a sprijinit moral pe Talpoș Cristian Ioan, pentru a nu evidenția, cu intenție, prin ascunderea sursei impozabile, în contabilitatea societăţii comerciale, a cantității de 651.213 litri alcool etilic pur şi cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, cantităţi de alcool produse în afara antrepozitului fiscal, activitate care a avut drept consecință producerea la bugetul de stat a prejudiciului menționat anterior.
În perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Bușecan Sorin Tiberiu, împreună cu Talpoş Cristian Ioan, au produs cantitatea de 3.900 litri alcool etilic cu o concentrație alcoolică de 91°, în afara unui antrepozit fiscal autorizat, pentru care trebuiau să achite la bugetul de stat accize în valoare de 113.537 lei, alcool etilic pe care Talpoș Cristian Ioan l-a comercializat în aceeași perioadă.

În cauză, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş din cadrul A.N.A.F., s-a constituit parte civilă cu suma totală de 22.155.304 lei.

Inculpatul Talpoş Cristian Ioan, a fost trimis în judecată la data de 08 decembrie 2014 pentru fapte similare, într-un dosar instrumentat de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj (a se vedea comunicatul nr. 6/VIII/3 din data de 6 ianuarie 2015).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Maramureș. 

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

GIGEA CRISTIAN, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale GIGEA CRISTIAN, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la înşelăciune,
- fals material în înscrisuri oficiale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 10 iunie 2014, inculpatul Gigea Cristian, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Individuale cu același nume, a depus la APIA - Centrul Judeţean Arad, cererea unică de plată pe suprafaţă aferentă anului 2014, în vederea acordării unui sprijin financiar de la bugetul general al Comunităţilor Europene, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 172, 69 ha.
În același context, în conținutul dosarului respectiv, inculpatul a depus mai multe documente false sau care conțineau mențiuni neconforme cu realitatea, motiv pentru care cererea respectivă nu a fost autorizată la plată.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Gigea Cristian a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

1 an şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor reținute în sarcina sa.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Gigea Cristian va presta, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, fie în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara fie în cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Gigea Cristian, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Timiș.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

ŢÎNCU COSTICĂ, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2014, inculpatul Țincu Costică a acceptat solicitarea funcţionarului public Teodorescu Ioan, inspector în cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava (trimis în judecată la data de 4 februarie 2016, vezi comunicat 98/4 februarie 2016) şi i-a promis acestuia remiterea în viitor a unei sume de 3.000 de lei, cu titlu de mită, în legătură cu activitatea de control desfăşurată de acesta din urmă la punctele de lucru aparţinând firmei omului de afaceri.
Ca urmare a acestei promisiuni, funcționarul public nu a aplicat sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Țincu Costică a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Țincu Costică va presta, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Țincu Costică, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Suceava.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei