EXPLOZIV/Statul a INTERVENIT la Google pentru a ȘTERGE adresele URL ale unor informații!

EXPLOZIV/Statul a INTERVENIT la Google pentru a ȘTERGE adresele URL ale unor informații!

Statul român a intervenit la gigantul american Google, prin intermediul Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale, pentru a șterge adresele URL ale unor informații, inclusiv de presă, care vizau persoane ce au considerat că astfel le sunt divulgate date personale, după ce compania a refuzat să le șteargă pe motiv că informațiile sunt de interes public, dezvăluie Profit.ro . Intervenția statului a fost la cererea persoanelor implicate.

În solicitarea persoanelor în cauză era arătat că datele lor personale, legate de proceduri judiciare, au fost dezvăluite pe Internet și indexate ulterior, cu ajutorul motoarelor de căutare, pe diverse pagini administrate de către persoane fizice sau entități private ori în cadrul unor articole de presă publicate electronic.

"În cele mai multe cazuri, Google Inc. nu a dat curs solicitării petenților de ștergere a adreselor URL la care se găseau datele lor personale, pe motiv că respectivele informații sunt de interes public. La solicitarea Autorității, cazurile au fost soluționate în favoarea petenților, în majoritatea lor", se arată într-un document aflat în posesia Profit.ro , cu argumentul că autoritățile au intervenit astfel pentru "dreptul de a fi uitat pe Internet".

Astfel, o persoană a sesizat faptul că datele sale personale au fost publicate pe două site-uri administrate de entități private, ca urmare a calității sale de parte în mai multe dosare soluționate de instanță. Persoana s-a adresat Google Inc., cu solicitarea de eliminare din lista de căutări a unei singure adrese URL la care erau publicate aceste date, dar solicitarea nu i-a fost acceptată, pe motiv că respectiva adresă URL include informații de interes public.

Autoritatea a intervenit arătând, printre altele, că adresa URL nu aparține unei organizații guvernamentale, iar site-ul care a prezentat datele nu conține date de identificare a deținătorului. În urma demersului, Google Inc.a blocat adresa URL.

În același timp, o altă persoană a sesizat că imaginea sa era asociată cu o serie de informații considerate false și defăimătoare, legate de traficul de droguri (de care aceasta fusese acuzată în urmă cu 4 ani), și prezentată astfel pe un blog de către o persoană necunoscută, cerând în consecință Google Inc.să îi șteargă datele din motorul de căutare. Nu a primit decât un răspuns automat, cum că solicitarea a fost primită, mesajul este "în așteptare" și va fi procesat imediat ce fluxul de lucru va permite. După o așteptare de 15 zile, Autoritatea a intervenit la cererea acesteia, iar adresa URL a fost eliminată de Google Inc. din lista de căutări. 

Intervențiile au fost inițiate în contextul în care statul s-a și judecat, tot prin intermediul Autorității, cu Google, într-un proces care a ajuns până la Curtea de Apel și care a fost declanșat după ce un profesor a sesizat că sunt publicate date cu caracter personal (poze și informații considerate false și defăimătoare) pe mai multe pagini web de către o persoană necunoscută, referitoare la presupuse acuzații ce vizau o relație cu o persoană de sex feminin din mediul virtual.

Persoana s-a adresat Google Inc. cu solicitarea de a șterge datele sale cu caracter personal din motorul de căutare, cerere care nu a fost însă acceptată pentru toate link-urile, pe motivul că articolele de presă publicate în motorul de căutare au legătură cu chestiuni de interes public legate de viața personală a petentului, iar informațiile sunt de interes public.

Autoritatea a intervenit și atunci și a solicitat Google Inc. să șteargă o serie de link-uri. Refuzul Google a declanșat un proces care a ajuns la Curtea de Apel București și unde Google a pierdut.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”