Exporturile şi importurile Germaniei au crescut peste aşteptări în februarie

Exporturile şi importurile Germaniei au crescut peste aşteptări în februarie

Exporturile şi importurile Germaniei au crescut peste aşteptări în februarie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), efectele războiului din Ucraina nefiind încă reflectate în cifrele privind comerţul exterior, transmite Reuters.

Conform datelor ajustate sezonier, în februarie exporturile au urcat cu 6,4%, după un declin de 3% în ianuarie, iar importurile au înregistrat un avans de 4,5%, după un recul de 4% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un plus de 1,5% la exporturi şi de 1,4% la importuri.

Totuşi, comerţul cu Rusia, care a fost restricţionat la finalul lunii februarie, a avut o tendinţă inversă, exporturile înregistrând o scădere de 6,3%, iar importurile un declin de 7,3%, comparativ cu luna precedentă.

Doar în martie "datele privind comerţul exterior vor arăta în detaliu cât de mult sancţiunile, măsurile suplimentare de restricţionare a exporturilor şi comportamentul nesancţionat al participanţilor pe piaţă va afecta comerţul Germaniei", se arată în comunicatul Destatis.

Experţii se aşteaptă la un declin al comerţului.

"Datele comerciale negative privind comerţul exterior cu Rusia în februarie sunt probabil relativ bune comparativ cu ceea ce se va publica în următoarele luni. Comerţul cu Rusia va intra în colaps în mod literal", a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.

Excedentul comercial al Germaniei, exprimat în date ajustate sezonier, a urcat la 11,5 miliarde de euro în februarie, de la 8,8 miliarde de euro luna precedentă, analiştii estimând un excedent de 9,6 miliarde de euro.

În ritm anual, în februarie, exporturile au urcat cu 11,4%, după un avans de 11,1% luna precedentă, iar importurile au înregistrat o expansiune de 24,5%, după ce s-au majorat cu 25,9% luna precedentă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia