Extratereștrii au existat aproape sigur, potrivit unei ecuații calculate de cercetători

Extratereștrii au existat aproape sigur, potrivit unei ecuații calculate de cercetători

O întrebare pe care fiecare și-a pus-o cel puțin o dată în viață este dacă suntem singuri în univers sau dacă există (ori au existat) extratereștri. Până în prezent nu s-a dat un răspuns definitiv, fiecare putându-și imagina orice, relatează marți huffingtonpost.fr.

Sursa foto: www.freedigitalphotos.net

Însă, într-un articol apărut în revista Astrobiology, doi cercetători au vrut să aducă discuția în domeniul cifrelor. Potrivit calculelor lor, șansele ca omenirea să fie prima și singura specie inteligentă din univers sunt de una la 10 miliarde de bilioane, adică 1 urmat de 22 de zerouri. Cu alte cuvinte, incredibil de mici.

"Acest lucru înseamnă că alte specii inteligente și tehnologice au evoluat fără îndoială înaintea noastră", arată Adam Frank, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Rochester, coautor al studiului. Împreună cu Woodroof Sullivan de la Universitatea Washington, el a reușit să stabilească cifra menționată cu ajutorul unui "simplu" calcul.

Numeroși oameni de știință au încercat să calculeze șansele ca alte specii inteligente să existe în prezent, însă cei doi cercetători au ales să trateze problema din punct de vedere "arheologic", întrebându-se dacă, de la crearea universului, s-au putut dezvolta alte specii pe o planetă asemănătoare cu Pământul. Ecuația lor este următoarea: A=Nast*fbt, în care "A" este probabilitatea apariției unei specii inteligente, inclusiv omenirea. "Nast" este numărul planetelor aflate în "zona locuibilă" din spațiu, asemeni celor trei planete potențial locuibile descoperite recent. "fbt" corespunde probabilității ca o viață inteligentă și utilizând tehnologie să se dezvolte pe o planetă situată în zona locuibilă, nici prea aproape, nici prea departe de steaua ei.

Numărul planetelor pe care ar putea exista viață este cunoscut în prezent, îndeosebi datorită observării exoplanetelor din anii 1990 încoace. Prin urmare, cei doi cercetători s-au bazat pe studiile altor oameni de știință, stabilind că 20% dintre stele au planete în zona locuibilă, în condițiile în care numărul de stele din spațiu este și el o variabilă tot mai bine definită.

Plecând de la principiul că o singură specie, a noastră, se manifestă, se poate calcula, cu regula de trei simplă, ultima variabilă a ecuației. Astfel, există o șansă la 10 miliarde de bilioane ca noi să fim singura specie inteligentă care dispune de o tehnologie avansată din întreg universul de la începutul acestuia.

La scara galaxiei noastre, "o specie inteligentă de extratereștri a apărut fără îndoială în istoria Căii Lactee dacă probabilitatea apariției unei alte specii pe o planetă locuibilă este mai mare de unu la 60 de miliarde", precizează cercetătorii.

Lucrările celor doi oameni de știință nu sunt primele de acest tip. În urmă cu 55 de ani, profesorul Frank Drake a stabilit o ecuație care permitea aprecierea șanselor ca o civilizație extraterestră avansată să existe în prezent. Însă calculul cuprindea foarte multe necunoscute. De atunci cercetătorii au încercat să rezolve ecuația, definind diferitele variabile ale acesteia.

Noul studiu are ca scop simplificarea ecuației, mai întâi prin folosirea tuturor informațiilor descoperite în ultimii ani pentru a defini un număr de planete locuibile în universul mult mai bine cunoscut. Apoi, evitând să se întrebe dacă o civilizație ajunsă la nivelul nostru tehnologic putea supraviețui mii sau chiar milioane de ani.

Cu toate că lucrările celor doi cercetători par a arăta că viața ar fi putut apărea și în alte locuri din univers, ele nu explică de ce oamenii nu au reușit să intre în contact cu extratereștrii sau de ce cel puțin nu le-au identificat urmele. Și, dacă matematica pare a demonstra că există viață extraterestră și că aceasta ar fi putut apărea în urmă cu mii sau milioane de ani, unde este ea? Este o întrebare cunoscută drept paradoxul lui Fermi, care îi preocupă pe astrofizicieni.

Cei doi cercetători apreciază că, dacă statisticile arată că viața a apărut de multe ori, dar că nu îi vedem urmele, acest lucru se datorează poate naturii autodistructive a vieții inteligente. "Nu știm nici măcar dacă este posibil ca o civilizație care a ajuns la o tehnologie avansată să supraviețuiască mai mult de câteva secole", afirmă Adam Frank.

El încheie totuși într-o notă optimistă: "Rezultatele noastre arată că evoluția noastră nu este unică — se pare — și că au existat numeroase altele în trecut. Aceste alte scenarii includ multe civilizații care utilizau multă energie și au fost nevoite să facă față impactului acestei creșteri asupra planetei lor. Acest lucru înseamnă că putem începe să explorăm problema recurgând la simulări, pentru a înțelege ce permite civilizațiilor să supraviețuiască și ce nu le permite", încheie Frank, citat de huffingtonpost.fr .

AGERPRES/ (AS — autor. Lelia Bretan, editor: Pepa Sița, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa