„Extrem de periculos pentru orice femeie cu care intră într-o relaţie”/Portretul maleficului profesor universitar care s-a culcat lângă cadavrul iubitei omorâte

„Extrem de periculos pentru orice femeie cu care intră într-o relaţie”/Portretul maleficului profesor universitar care s-a culcat lângă cadavrul iubitei omorâte

Bone Ferenc (44 de ani), profesorul universitar din Cluj, a fost condamnat prin sentință definitivă, la 21 de ani și 3 luni de închisoare pentru moartea tinerei Beata Molnar.

Ferenc a jucat pe ”cartea nebuniei”, încercând să scape cu o pedeapsă mai blândă. Scenariul conceput în apărarea sa a fost preceput de către judecători drept ”demonstrativ și manipulator”. Instanța a ținut cont doar de concluziile psihologilor care au decis că individul, deși suferă de o tulburare de personalitate, a avut discernământ la data comiterii faptei.

Crima pentru care a fost condamnat profesorul universitar s-a petrecut pe 21 mai 2021, în timpul unei drumeții pe care cuplul a organizat-o la cascada Vălul Miresei, județul Cluj. Beata a fost sugrumată în mașină, iar cadavrul a fost ascuns de " target="_blank" rel="nofollow">Ferenc în portbagajul mașinii și ulterior abandonat pe un câmp, într-o zonă izolată unde a fost aproape devorat de animale. Beata a avea 30 de ani și era într-o relație de jumătate de an cu Ferenc.

A fost cea de-a șasea femeie abuzată de profesorul din Cluj, alte cinci depunând mărturie în instanță. Două dintre ele au descris că au fost strânse de gât până la leșin, alta lovită cu piciorul în plină stradă, iar celelalte descriind că au avut parte de un comportament similar, fiind supuse la abuzuri fizice și psihice. De altfel Bone Ferenc fusese condamnat anterior crimei, la închisoare cu suspendare, într-un dosar penal în care a fost reclamat de una dintre partenerele sale de viață.

”Atitudine de frustrare exacerbată”

Pe baza mărturiilor victimelor care au supraviețuit după relația pe care au avut-o cu profesorul criminal, a fost realizat portretul psihologic al acestuia, specialiștii concluzionând:

Din conduita manifestată de către inculpat în relaţiile pe care acesta le-a avut cu persoanele menţionate se poate desprinde un adevărat pattern comportamental: iniţial acesta era atent şi amabil, apoi manipulator, iar în final extrem de posesiv intenţionând să aibă toată relaţia sub control, culminând cu o atitudine abuzivă, verbal şi fizic.

Toate persoanele din cercul relaţional au conturat o atitudine de frustrare exacerbată manifestată de către inculpat generată de realizări ale acestor persoane catalogate de inculpat, în esenţă, ca neconforme cu statutul lor.

Spre exemplu, acesta era extrem de deranjat de faptul că fosta prietenă avea maşină iar el nu, că aceasta avea cunoştinţe de limba germană şi el nu, că fosta prietenă avea venituri mai mari sau că se bucura de atenţie mai multă în cercul de prieteni.

Toate aceste evenimente îi cauzau stări de frustrare de neînţeles şi îl determinau să ia măsuri pentru a ”egala aceste performanţe" ale partenerelor.

Practic se poate concluziona că inculpatul şi-a construit relaţiile cu femeile din viaţa sa bazându-se pe caracterul său extrem de manipulator, dominant şi abuziv.

Viața profesorului s-a complicat atunci când a fost nevoit să-și dea demisia de la Universitate (după condamnarea penală). O perioadă a fost întreținut de părinți, pentru ca apoi să-și găsească locuri de muncă inferioare educației sale (curier).

Din data de 12.05.2022 atât victima, cât şi inculpatul, s-au angajat la o editură, femeia pe funcţia de specialist marketing, iar fostul profesor doar pe funcţia de gestionar. Noul loc de muncă a fost perceput de inculpat sub aspect pozitiv ca o sursă de venit, iar în sens negativ ca o decădere semnificativă profesională în raport cu studiile sale şi cu cariera anterioară, arată psihologul care i-a conturat portretul criminalului.

Ghidat de șoapte

În ziua fatidică, cei doi au avut un conflict verbal care a degenerat în cel mai tragic mod. Ferenc a declarat că nu a știut ce face și că a fost ghidat ”de șoapte”. Cadavrul l-a ascuns în portbagajul mașinii, alături de care s-a și întins.

Gestul care l-a dat de gol

După ce a abandonat corpul femeii într-o zonă izolată, Ferenc s-a ascuns într-un vagon de tren, explicând că a vrut să se sinucidă, refuzând mâncarea și apa. Explicațiile nu au ținut în fața instanței, probele găsite de anchetatori dovedind contrariul.

”Chiar şi imediat postfaptic, în zilele petrecute ascuns în vagonul de tren dezafectat, deşi susţine că nu a mâncat şi nu a băut nimic în scop de suprimare a vieţii, totuşi în data de 26 a fost surprins de sistemul de supraveghere video cumpărând apă de la un magazin din împrejurimi”, se arată în motivarea instanței.

Concluzia judecătorilor a fost aceea că, ”toate aceste elemente demonstrează faptul că inculpatul este o persoană extrem de periculoasă pentru orice femeie cu care intră într-o relație, fostele prietene descriind şi motivele banale pentru care se ajungea la certuri interminabile, care durau toată noaptea”.

Tot din declarațiile respective reiese faptul că a avut mai multe momente în trecut, de asfixie mecanică printr-o modalitate similară celei descrise în fapta prezentă, la adresa mai multor persoane.

Cu toate acestea, în faţa instanţei de judecată inculpatul a susţinut că nu a avut discernământ la momentul comiterii faptei datorită afecţiunilor psihice de care suferă, însă cele două rapoarte de expertiză medico legală psihiatrică efectuate în cauză au contrazis în mod categoric susţinerile inculpatului, iar raportul de nouă expertiză efectuat în cursul cercetării judecătoreşti a concluzionat că în realitate, aceste apărări ale inculpatului au caracter demonstrativ, manipulator.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?