Facebook a anunţat destructurarea mai multor operaţiuni de dezinformare pe platformele sale

Facebook a anunţat destructurarea mai multor operaţiuni de dezinformare pe platformele sale

Facebook a informat vineri că a destructurat două operaţiuni separate de manipulare a opiniei publice pe platformele sale, transmite AFP.

Una dintre operaţiuni a vizat o reţea gestionată din Vietnam şi SUA care avea drept ţintă cetăţenii americani cu mesaje în favoarea lui Donald Trump.

Gigantul internetului a retras peste 600 de conturi de pe Facebook şi Instagram.

Aceste pagini, grupuri şi profile distribuiau, în principal, conţinuturi ale grupului media Epoch Times (conectat cu mişcarea spirituală Falun Gong, interzisă în China) şi ale reţelei media BL, care este favorabilă preşedintelui american.

Persoanele implicate în această campanie "au recurs într-o mare măsură la profile false - din care multe au fost în mod automat blocate de sistemele noastre - pentru a-şi gestiona paginile şi grupurile, pentru a posta în mod automat cu o frecvenţă foarte ridicată şi a redirecţiona utilizatorii spre alte site-uri", a precizat responsabilul pentru securitate cibernetică al Facebook Nathaniel Gleicher.

Facebook a observat, de asemenea, că anumite profile afişau fotografii generate de tehnologii de inteligenţă artificială pentru a trece drept americani.

Pe aceste pagini se distribuiau texte, imagini şi montaje pe subiecte de politică internă din SUA, de la procedura de destituire a preşedintelui Donald Trump, până la religie, comerţ şi valorile familiei.

Cea de-a doua operaţiune dejucată de Facebook era gestionată din Georgia şi avea drept ţintă locuitorii acestui stat caucazian, zguduit în ultimele săptămâni de o profundă criză politică.

În octombrie, reţeaua socială a anunţat că a blocat 4 operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupuri care se dădeau drept utilizatori şi erau susţinuţi de Iran şi Rusia, precum şi o operaţiune de dezinformare realizate de Rusia în mai multe state din Africa.

În contextul apropierii alegerilor prezidenţiale din SUA de anul viitor, Facebook şi-a înmulţit eforturile de combatere a încercărilor de manipulare pe diferitele sale platforme.

Facebook-ul a fost puternic criticat pentru că nu a blocat campanii de dezinformare importante prilejuite de alegerile desfăşurate pe glob în 2016, inclusiv scrutinul prezidenţial din SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina