Facebook a închis grupul ''Opriţi furtul'', pro-Trump

Facebook a închis grupul ''Opriţi furtul'', pro-Trump

Facebook a închis joi - invocând conţinut înşelător - un grup care militează în favoarea preşedintelui american Donald Trump, intitulat "Opriţi furtul", şi care cere "întreruperea numărării" şi "oprirea furtului votului" de către democraţi, relatează France Presse şi dpa.

Grupul "Stop the Steal" ajunsese la aproape 350.000 de membri joi după-amiază înainte ca gigantul reţelelor sociale să intervină.

"Având în vedere măsurile excepţionale pe care le luăm în această perioadă de tensiuni, am retras grupul +Stop the Steal+, care organiza evenimente în lumea reală", a declarat un purtător de cuvânt al grupului californian.

"Acest grup s-a format în jurul delegitimizării procesului electoral şi am văzut apeluri preocupante la violenţă din partea unor membri ai grupului", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Nu mai număraţi!", "Opriţi frauda!", a scris pe Twitter cu majuscule preşedintele Statelor Unite Donald Trump, repetând în continuare că el a câştigat, în ciuda rezultatelor parţiale care îl arată în spatele rivalului său democrat Joe Biden, notează AFP.

Twitter a acoperit aproape jumătate din postările miliardarului republican începând din noaptea de marţi a alegerilor cu o notificare asupra caracterului "înşelător" al comentariilor.

Facebook şi Twitter au anticipat riscul dezinformării şi apelurile la violenţă dacă rezultatul întârzie să fie cunoscut.

"Este bine să se discute, dar ce să faci concret?", a declarat una dintre utilizatoarele grupului "Stop the Steal" joi dimineaţă.

Pagina aparţinea unui grup numit "Women for America First" (Femeile pentru America în primul rând).

Înainte ca pagina să nu mai fie accesibilă, în descrierea sa se putea citi: "Democraţii complotează pentru a-i lipsi pe republicani de votul lor. Depinde de noi, poporul american, să luptăm şi să-i oprim".

Dezinformarea electorală s-a răspândit rapid online în timp ce ţara aşteaptă rezultatele din câteva state-cheie, decisive.

"Acesta este cel mai intens eveniment de dezinformare online din istoria SUA şi ritmul a ceea ce am găsit doar s-a accelerat din ziua alegerilor", a notat Alex Stamos, cercetător la Universitatea Stanford care urmăreşte dezinformarea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /