Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de România!/Mai mult, le-a și achitat!

Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de România!/Mai mult, le-a și achitat!

Bulgaria a plătit Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16. În medie, fiecare aparat va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are dotările cele mai noi disponibile pe acest tip de avion.

Conform agenției de presă Novinite, Bulgaria a făcut plata integral pentru cele opt aparate de zbor la începutul celei de a doua decade a lunii august a.c. Aceeași sursă mai arată că versiunea de F-16 cumpărată de bulgari este Block 70.

Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea și cea mai nouă, și cea mai avansată a acestui jet fighter, are o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte. 

Novinite a adăugat că în prețul aparatului intră și echipamentele și armamentul necesar unui F-16 pentru misiuni de luptă.

România a semnat un contract încă de acum șase ani pentru aparate F-16, însă nu direct cu Statele Unite, ci cu Portugalia, pentru achiziția de avioane aflate deja în serviciu.

Conform Ministerului Apărării din România, contractul a fost semnat pentru 12 avioane și a fost în valoare de 628 de milioane de euro. Valoarea unui singur aparat, astfel, a fost de puțin peste 50 de milioane de euro, de aproape trei ori mai puțin decât a plătit Bulgaria. Totuși, aparatele de zbor au avut nevoie de lucrări suplimentare pentru a zbura.

Agenția de presă Reuters a arătat că istoria achiziției bulgărești a fost lungă și complicată și a culminat, în iulie a.c., cu un veto al președintelui Rumen Radev, decizie pe care Parlamentul de la Sofia a anulat-o prin vot, permițând astfel contractului să fie pus în practică.

Lunile iunie și iulie, însă, au fost marcate de dezbateri aprinse în Bulgaria referitoare la această achiziție. Principalul adversar al înțelegerii cu SUA a fost chiar președintele țării, Rumen Radev, fost pilot de vânătoare și fost șef al Forțelor Aeriene bulgare. Întâmplător sau nu, Radev este și pilot de MiG-29, aparatul de zbor de origine sovietică aflat acum în dotarea Armatei de peste Dunăre. 

Așa cum arată o monitorizare a discursului public în România și Bulgaria, monitorizare efectuată de Asociația LINX (un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație), mai multe forțe politice au exprimat puncte de vedere anti-americane în încercarea de a justifica împiedicarea achiziției.

În iunie, președintele bulgar a criticat prețul aparatelor de zbor și dotarea acestora iar Volen Siderov, președintele partidului Ataka, a opinat că tranzacția nu ar fi decât cumpărarea bunăvoinței americane cu bani prea mulți, în condițiile în care alte țări au primit F-16 drept cadou, nu pe bani.

În iulie, super-avionul de vânătoare a fost comparat, ironic, de către unii politicieni bulgari, cu cel mai scump aspirator produs vreodată, a fost considerat atât de dăunător încât ar îngropa țara, ar crește deficitul, ar lăsa bătrânii fără pensii și altele în aceeași notă.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

2 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

3 ALERTĂ CCR îl obligă pe președinte să revoce miniștrii demiși de Dăncilă! Dăncilă, obligată să vină în Parlame…

4 OFICIAL Politehnica București confirmă că diploma președintelui Transelectrica este FALSĂ! Amănunte INCENDIARE…

5 EXCLUSIV Ponta va TRĂDA la moțiunea de cenzură! PSD a cumpărat voturile necesare supraviețuirii la Putere!

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta