Falimentul Thomas Cook/Cum se va desfăşura Operaţiunea Matterhorn, cea mai mare acţiune de repatriere pe timp de pace pentru britanici

Falimentul Thomas Cook/Cum se va desfăşura Operaţiunea Matterhorn, cea mai mare acţiune de repatriere pe timp de pace pentru britanici

Operatorul turistic britanic Thomas Cook a anunţat falimentul după 178 de ani de activitate. Sute de mii de călători au rămas blocați în întreaga lume. Guvernul Marii Britanii a lansat cea mai mare acţiune de repatriere pe timp de pace pentru a aduce pasagerii acasă.

Planul guvernului britanic de repatriere a 160.000 de călători a fost denumit operațiunea Matterhorn. Este coordonată de Autoritatea Aviației Civile, Departamentul pentru Transporturi, Oficiul pentru Externe și Commonwealth și alte agenții guvernamentale britanice, scrie CNN.

Tim Johnson, director al Autorității Aviației Civile din Marea Britanie, a declarat duminică seară la CNN că autoritățile lucrează „în permanență” pentru a aduce acasă, în Marea Britanie, pasagerii blocați.

"În primul rând, aceasta este o zi tristă pentru Thomas Cook, angajații săi și clienții săi. Este o afacere care se desfășoară de 178 de ani, deci o zi foarte tristă și gândurile noastre se îndreaptă spre ei", a spus Johnson.

El a adăugat că 40 de avioane vor efectua 1000 de zboruri în următoarele două săptămâni pentru a aduce oamenii acasă. Primul avion de repatriere va pleca de pe aeroportul JFK din New York spre Aeroportul Manchester din Anglia.

Avioanele de repatriere sunt alocate doar celor aproximativ 160.000 de pasageri britanici. Pentru alte câteva sute de mii de turişti din alte ţări, vor lua măsuri autorităţile din statele respective.

Clienţii vor fi aduşi prin intermediul unor curse speciale sau vor fi programaţi gratuit la o altă companie aeriană

Operaţiunea de urgenţă Matterhorn are rolul să repatrieze britanicii aflaţi în vacanţă prin intermediul Thomas Cook.

Duminică, avioane goale deja începuseră să zboare către străinătate, pentru ca luni să poată aduce turiştii britanici în ţară.

Toţi clienţii actuali ai companiei, care urmează să revină în Marea Britanie în următoarele două săptămâni, vor fi aduşi în ţară ”cât mai curând posibil” la data la care aceştia trebuie să revină, a anunţat Departamentul pentru Transporturi.

Cursele vor începe să aibă loc începând de luni, iar detaliile referitoare la fiecare zbor vor fi publicate pe un site dedicat, pe măsură ce vor fi disponibile.

Departamentul a adăugat că ”un număr mic” de pasageri ar putea fi nevoiţi să îşi programeze singuri zborul şi să solicite rambursarea costurilor.

Clienţilor li s-a cerut să nu îşi scurteze vacanţele şi să nu meargă la aeroport fără să verifice site-ul pentru mai multe informaţii despre călătoria de întoarcere.

CAA contactează totodată hotelurile unde sunt cazaţi clienţi ai Thomas Cook, pentru a le informa că guvernul va acoperi costurile pentru cazarea acestora, prin intermediul Air Travel Trust Fund şi programul de Licenţe al Air Travel Organiser.

Autoritatea de aviație a anunțat luni, la ora 2 dimineața, că cea mai veche companie de vacanțe din lume a intrat în administrare specială și că toate zborurile și rezervările au fost anulate, potrivit The Guardian.

Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, a declarat că regretă profund falimentul și și-a prezentat scuze milioanelor de clienți și miilor de angajați.

Guvernul și ACA au declanșat cea mai mare operațiune de repatriere din Marea Britanie, denumită „Operațiunea Matterhorn”. Potrivit The Guardian, în operațiunile de repatriere, care vor avea loc până în 6 octombrie, și care ar putea costa circa 150 de milioane de lire, vot fi utilizate avioanele British Airways și easyJet.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, i-a asigurat duminică pe cei aflați în vacanță că nu vor rămâne blocați în străinătate și că guvernul britanic se va ocupa de repatrierea lor.

Întâlnirea dintre executivii companiei de turism și reprezentanții acționarilor (cel mai mare acționar al firmei fiind conglomeratul chinez Fosun), desfășurată timp de 11 ore la sediul unei firme de avocatură din centrul Londrei nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Clienții Thomas Cook așteaptă acum nerăbdători să se poată întoarce acasă. Tour-operatorii plătesc de regulă hotelurile la 90 de zile după plecarea oaspeților, astfel încât hotelierii sunt îngrijorați acum că nu își vor mai vedea banii.

Clienții unui hotel din Tunisia spun că au fost sechestrați de agenții de securitate ai unui hotel, executivii respectivului hotel dorind plata unei garanții că își va primi banii pe vacanțele turiștilor. În final, disputa a fost rezolvată, iar turiștii au fost lăsați să plece.

Thomas Cook (1808-1892) este considerat „parintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.

Mike Churcher, un pensionar în vârstă de 63 de ani, care se află în prezent într-o vacanță luată prin intermedul Thomas Cook, împreună cu soția sa și fiul în vârstă de 22 de ani, în Antalya, Turcia, a declarat că se teme că va fi dat afară din hotel. El a declarat pentru The Guardian: „Nu există niciun fel de informații despre ce se întâmplă. Stăm în așteptare. Nu credem că au fost plătite camerele pentru vacanța noastră [de către Thomas Cook], așa că suntem îngrijorați că ne pot da oricând afară din hotel”.

Bryan Ferriman, în vârstă de 82 de ani, care se află pe insula greacă Leros împreună cu soția sa, e la fel de îngrijorat. "Aveam programat un zbor de la Kos la Birmingham joi seara târziu. Am încercat să-i trimit un e-mail companiei Thomas Cook, dar este imposibil, iar telefonul este pur și simplu inutil".

Istoria companiei:

Thomas Cook s-a născut în Derbyshire, Anglia. Rămas fără tată de la 3 ani, a lucrat în timpul liber încă din adolescentă. Prima idee de a câștiga bani din turism i-a venit însă pe ruta Market Harborough-Leicester, potrivit Ilovetravel.ro. Așa se face că la 5 iulie 1841 a intermediat compania de trenuri Midland Counties Railway cu 540 de persoane, cerându-le 1 shilling pentru biletul de tren care includea și mâncarea în timpul călătoriei de la stația Leicester Campbell Street până în Loughborough, 11 mile distanță. După trei veri consecutive, compania de trenuri a fost de acord să aibă o înțelegere permanență cu el, acest succes aducându-l pe Thomas Cook în față propriului business, făcând profit din comisionul aferent biletelor de călătorie.

În 1846, Thomas Cook duce un grup de 350 de persoane în Scoția, iar cea mai mare realizare la acea vreme a fost să trimită un grup de 165.000 de persoane la Londra, la Great Exhibition.

Anul 1851 îl trimite pe Thomas Cook în prima călătorie în străinătate. A vizitat Parisul iar în anul următor a ineput „Grand Circular Tour”. După petreceri și vizite turistice din Elveția până în Statele Unite, Thomas Cook introduce conceptul de „inclusive independent travel” - adică orice turist putea călători independent, el asigurând serviciile de transport, cazare și mâncare, pentru orice rută sau perioadă.

În 1871, Thomas Cook se asociază cu fiiul sau, John Mason și redenumește agenția de voiaj „Thomas Cook&son”, vânzând servicii pentru călătorii interne și internaționale. Sediul agenției din Londra deținea și un mic shop cu accesorii de călătorie: ghiduri turistice, valize, hărți sau telescoape. Împreună cu soția sa, Thomas Cook deținea și un hotel și în 1866 introduce noțiunea de „voucher”.

Până în 1888, compania Thomas Cook avea filiale în toată lumea, inclusiv în Australia sau Nouă Zeelandă. După moartea tatălui sau, John Mason, lasă mai departe agenția de voiaj celor trei fii ai săi.

Thomas Cook are peste 20 de milioane de turiști și 25.000 de agenți de turism în 17 țări, având propriile publicații turistice, cât și compania aeriană Thomas Cook Airlines.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Așa arată decăderea unei dive...

4 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…