Falsurile și minciunile AI ar putea distruge societatea, avertizează fostul șef al securității cibernetice din Marea Britanie

Falsurile și minciunile AI ar putea distruge societatea, avertizează fostul șef al securității cibernetice din Marea Britanie

Inteligența artificială riscă să „submineze structura societății noastre”, deoarece oamenii nu vor mai putea face diferența dintre adevăr și minciună, a apreciat Ciaran Martin, fostul director al Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie.

Ciaran Martin este fostul director al Centrul Național de Securitate Cibernetică FOTO TWITTER

Ciaran Martin a avertizat că, pe măsură ce inteligența artificială devine capabilă să întruchipeze persoane reale, ar putea face mult mai dificil de distins ce este „adevărat și de încredere”, relatează Daily Star.

„Inteligența artificială face acum mult mai ușoară falsificarea lucrurilor, a vocilor, face mult mai ușor să pară că sunt informații autentice, mult mai ușoară difuzarea lor la scară largă.

Astfel că a avea sentimentul că distingi ceea ce este adevărat și de încredere, va deveni ceva mult mai dificil”, a apreciat fostul director al Centrului Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie.

Martin, în prezent profesor la Școala de Guvernare Blavatnik din cadrul Universității Oxford, a declarat pentru Times Radio că guvernele trebuie să analizeze "în mod echilibrat" pericolele expansiunii rapide a inteligenței artificiale.

"Trebuie să se pună de acord cu experții din industrie și cu mediul academic. Trebuie să tfacă teste, iar eu cred că exagerările nu ajută. Toată lumea avertiza cu privire la consecințele apocaliptice ale dependenței noastre de securitatea cibernetică într-un mod care ar putea provoca fatalități pe scară largă. Trebuie să adoptăm o abordare echilibrată și responsabilă a acestor riscuri", a spus el.

Profesorul Martin este încă o personalitate din lumea informaticii dintre cele care au pus recent problema riscurilor pe care le creează inteligența artificială, despre care unii critici se tem că ar putea distruge rasa umană.

Săptămâna trecută, Geoffrey Hinton , pionier în domeniul inteligenței artificiale, a demisionat de la Google pentru a putea vorbi liber despre potențialele pericole pe care le-ar putea reprezenta lăsarea acestei tehnologii care evoluează rapid să se dezvolte necontrolat.

El a avertizat că IA ar putea reprezenta o amenințare „mai urgentă” pentru omenire decât schimbările climatice, care cel puțin au potențial soluție.

Luna trecută, șeful GCHQ, Sir Jeremy Fleming, a avertizat cabinetul că inteligența artificială a creat o serie de „aplicații și riscuri potențiale” pentru Marea Britanie, inclusiv amenințări din partea unor campanii sofisticate de dezinformare menite să submineze democrația.

Elon Musk, fondatorul SpaceX și proprietarul Twitter, a cerut o „pauză” de șase luni în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei pentru a permite societății să analizeze potențialele pericole.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA