Familia Gandhi, exclusă în premieră de principalul partid de opoziţie din India

Familia Gandhi, exclusă în premieră de principalul partid de opoziţie din India

Principalul partid de opoziţie din India, Congresul (centru-stânga), a exclus din conducerea sa familia Gandhi pentru prima dată în 24 de ani, în special un fost ministru, în speranţa de a-şi opri declinul, relatează miercuri media locale, preluate de AFP.

Tushar Gandhi, strănepotul lui Mahatma Gandhi FOTO: arhiva personală

Fostul ministru Mallikarjun Kharge, în vârstă de 80 de ani, a fost ales de membrii partidului pentru a o înlocui pe Sonia Gandhi la preşedinţia acestei formaţiuni politice altădată puternice, care a contribuit la obţinerea independenţei Indiei în urmă cu 75 de ani.

Congresul a guvernat India timp de decenii după ce această fostă colonie britanică şi-a obţinut independenţa în 1947, însă astăzi nu mai este decât umbra partidului de altădată, discreditat şi zdrobit de greutatea electorală a Bharatiya Janata Party (BJP), formaţiunea premierului Narendra Modi.

Familia Gandhi nu este legată de simbolul independenţei Indiei, Mahatma Gandhi, ci descinde din primul premier al ţării, Jawaharlal Nehru.

Nehru era tatăl fostului premier Indira Gandhi, asasinată în 1984. Aceasta a fost mama lui Rajiv Gandhi, ucis de un kamikaze în 1991.

BJP a zdrobit Congresul la ultimele două alegeri, Modi ridiculizându-l pe Rahul Gandhi, fiul lui Rajiv şi al Soniei, prezentându-l ca un prinţ desuet şi un playboy.

După ultima înfrângere electorală, în 2019, Rahul a demisionat de la preşedinţia partidului şi i-a predat frâiele mamei sale de origine italiană, Sonia, care are în prezent 75 de ani.

Noul lider al partidului, Mallikarjun Kharge, un politician veteran originar din statul Karnataka, în sudul ţării, este în general considerat un susţinător al Soniei şi al lui Rahul.

El se confruntă acum cu provocarea imensă de a câştiga următoarele alegeri naţionale, prevăzute în 2024, şi trei scrutine locale de anul viitor, inclusiv în statul său de origine.

Kharge l-a avut contracandidat pe Shashi Tharoor, în vârstă de 66 de ani, care a făcut campanie pentru o "schimbare" în cadrul conducerii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…