Familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie au dat în judecată Arabia Saudită

Familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie au dat în judecată Arabia Saudită

Familiile a circa 800 de victime ale atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 au formulat marți o plângere penală împotriva Arabiei Saudite, țară pe care o acuză de complicitate la atentatele soldate cu circa 3.000 de victime, transmite agenția EFE.

Plângerea a fost înaintată Tribunalului federal din Manhattan și în ea se solicită compensații economice pentru victimele acelor atentate sau pentru familiile victimelor. Conform documentului înaintat instanței americane, mai mulți funcționari saudiți sunt bănuiți de implicare în atacurile teroriste prin sprijinul oferit teroriștilor care au deturnat avioanele civile cu care au lovit Turnurile Gemene și Pentagonul pe 11 septembrie 2001. Respectivii funcționari le-ar fi oferit teroriștilor bani, protecție, consiliere, le-ar fi facilitat transportul în SUA unde i-ar fi ajutat de asemenea să se integreze pe plan local și să urmeze cursuri de pilotaj.

În plângere se mai menționează că angajați ai ambasadei Arabiei Saudite în Germania l-ar fi sprijinit pe liderul grupului de teroriști, Mohammed Atta, și este semnalat faptul că un alt funcționar guvernamental saudit s-a cazat în noaptea de dinaintea atacului la același hotel din statul Virginia unde s-au cazat teroriștii. Este amintit și faptul că dintre cei 19 atacatori, 15 erau saudiți, iar trei dintre ei au lucrat anterior pentru guvernul de la Riad.

Documentul înaintat instanței subliniază că familia regală saudită a știut mereu că fonduri oferite de organizații caritabile ajungeau în mâinile grupării al-Qaida și ar fi tolerat această practică pentru a nu pierde sprijinul musulmanilor extremiști și a se menține astfel la putere.

Demersul judiciar survine după ce societatea de avocatură care l-a prezentat acum instanței a lucrat timp de mai mulți ani la acest dosar și la câteva luni după ce Congresul american a aprobat legea JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act), ce permite rudelor victimelor atentatelor de la 11 septembrie să dea în judecată Arabia Saudită.

Însă până în prezent foștii președinți George Bush și Barack Obama au susținut de mai multe ori că nu există probe suficiente care să indice o implicare a Arabiei Saudite în atentatele de la 11 septembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…