„Fantoma” lui Prigojin: Ce demersuri a inițiat Prigojin împotriva lui Șoigu și Gherasimov înainte de răzmerița din 24 iunie

„Fantoma” lui Prigojin: Ce demersuri a inițiat Prigojin împotriva lui Șoigu și Gherasimov înainte de răzmerița din 24 iunie

Răposatul fondator al companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a depus plângeri pentru „genocid” împotriva ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, înainte de revolta sa eșuată din 24 iunie.

Evgheni Prigojin FOTO AFP

Potrivit avocatului Kiril Kaciur, Prigojin a depus plângerile la Comitetul de Investigații din Rusia, responsabil de cele mai sensibile dosare penale dorite de regimul Putin.

Mai concret, Prigojin i-a acuzat pe Șoigu și Gherasimov de „genocid împotriva poporului rus, uciderea a zeci de mii de cetăței ruși și predarea de teritorii ruse inamicului”, o referire la teritoriile ucrainene cucerite de forțele armate ale Moscovei la începutul invaziei și eliberate între timp de forțele armate ale Kievului.

Avocatul Kiril Kaciur i-a solicitat public șefului Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, să explice ce s-a întâmplat între timp în cazul plângerilor depuse de Evgheni Prigojin.

În plus, acesta îi îndeamnă pe ruși să se unească în jurul principiilor ideologice emise de Prigojin pentru a restabili dreptatea în societatea rusă. În opinia sa, opoziția ideologică a lui Prigojin față de conducerea militară de la Moscova se resimte într-o bună parte a rușilor.

Kiril Kaciur figurează la rândul său pe lista inamicilor regimului Putin, fiind acuzat de Comitetul de Investigații de delapidare și luare de mită.

La 24 iunie, mercenarii Wagner au ocupat cartierul general pentru operațiuni împotriva Ucrainei și au plecat într-un marș spre Moscova, dar au renunțat brusc la planul de a înlătura conducerea militară de la Moscova. Vladimir Putin a catalogat această răscoală drept un cuțit înfipt pe la spate.

Ulterior, la 23 august, Evgheni Prigojin și comandantul Wagner, Dmitri Utkin, au murit într-un accident aviatic produs în apropiere de Moscova. Majoritatea analiștilor pun acest accident aviatic pe seama unei răzbunări din partea lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?