FAPT: Crearea unei instituţii guvernamentale distincte pentru turism este obligatorie în contextul pandemiei

FAPT: Crearea unei instituţii guvernamentale distincte pentru turism este obligatorie în contextul pandemiei

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT) atrage atenţia asupra importanţei creării unei instituţii guvernamentale dedicate pentru turism, în condiţiile în care sectorul se numără printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, transmis AGERPRES, revigorarea sectorului necesită o cooperare între toţi actorii interesaţi şi factori decidenţi, coordonat de un minister de resort.

"Crearea unei instituţii guvernamentale distincte este obligatorie în contextul impactului negativ major pe care pandemia de coronavirus l-a avut asupra industriei ospitalităţii. Această nouă structură va trebui să fie cea care va îndruma şi coordona măsurile atât de necesare pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din industrie. Odată depăşite provocările pandemiei, o structură distinctă va trebui să susţină atragerea a cât mai multor fonduri europene în domeniul industriei ospitalităţii şi va trebui să revigoreze serios imaginea României în afara ţării. Acestea sunt doar două motive, dintr-o listă lungă, pentru care consider obligatorie nevoia unei structurii dedicate turismului. De asemenea, subliniez că acesta va trebui să fie mai eficientă şi mai suplă decât cele pe care le-am avut în trecut. E necesar ca aceasta să livreze rezultate palpabile şi apoi se poate discuta despre responsabilităţi şi resurse suplimentare", a declarat Mihai Jurca, preşedintele FAPT.

FAPT are ca scop dezvoltarea turismului la nivel naţional, prin coordonarea activităţilor turistice într-un mod coerent, care să servească interesele membrilor şi promovarea acestora pe plan naţional şi internaţional. Federaţia susţine dezvoltarea unei organizaţii de management al destinaţiei la nivelul României.

În cadrul Federaţiei sunt incluse unele dintre cele mai importante organizaţii de management a destinaţiei (OMD) din România.

La începutul lunii octombrie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, declara pentru AGERPRES, că în jur de 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de COVID-19.

"Estimăm că industria noastră, în anul 2020, va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro", a mai spus reprezentantul industriei.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, preciza în noiembrie că anul 2020 a fost un dezastru total pentru industria turistică din România, caracterizat de principiul "scapă cine poate", în timp ce 2021 va fi dominat de incertitudini până când vom şti ceva clar şi concret referitor la evoluţia pandemiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria