Fapte prescrise în dosarul "Ciuperceasca", în care Andreea Cosma e acuzată de corupţie. Decizia nu e definitivă

Fapte prescrise în dosarul "Ciuperceasca", în care Andreea Cosma e acuzată de corupţie. Decizia nu e definitivă

Fostul parlamentar Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, scapă de acuzaţii în dosarul de corupţie "Ciuperceasca" ca urmare a intervenţiei prescripţiei, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi din dosar, potrivit Agerpres. Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu e definitivă.

Decizia instanţei nu e definitivă. Foto: Arhivp

Judecătorii au stabilit însă ca cei cercetaţi să plătească prejudiciul.

În acest dosaru sunt vizaţi Andreea Cosma, acuzată de complicitate abuz în serviciu, Florin Serghei Anghel, fost preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi Dănuţ Cornea, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, acuzat de abuz în serviciu, faptele având legătură cu vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii 'Ciuperceasca', intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

Instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de SC Plopeni Industrial Parc SA şi obligă inculpaţii la plata, în solidar, a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului "Ciuperceasca".

"Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea", se arată în decizia instanţei.

De asemenea, instanţa admite acţiunea civilă formulată de SC Plopeni Industrial Parc SA şi obligă pe inculpatul Cornea Dănuţ Marcel să plătească părţii civile suma de 42.297 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii a două contracte de servicii.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă.

În acelaşi dosar, în decembrie 2018, Andreea Cosma, Florin Anghel şi Dănuţ Cornea au fost condamnaţi de ÎCCJ la câte 4 ani de închisoare cu executare. Ulterior, în iunie 2020, judecătorii instanţei supreme care au judecat apelul au decis să trimită cauza la rejudecare. Astfel, judecata pe fond a fost reluată la Curtea de Apel Ploieşti, având în vedere ca Andreea Cosma nu mai era parlamentar.

Acuzaţiile DNA

Dosarul a fost trimis în judecată în 2015 de DNA şi viza fapte comise în perioada în care Andreea Cosma era notar public.

Potrivit DNA, în anul 2007, "Cazarma 1375 Ciuperceasca'', situată în judeţul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. Cazarma avea o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fără construcţii - pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

Procurorii arată că, în anul 2008, Dănuţ Cornea şi-ar fi ncălcat atribuţiile care îi reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din "Ciuperceasca'', fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean şi fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

"Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuţ a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată, prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul 'Cazarma 1375 - Ciuperceasca' către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime, care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale", susţine DNA.

Procurorii mai spun că Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care ar fi acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca''.

Conform DNA, înstrăinarea s-a făcut "fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piaţă-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'' este în sumă de 17.603.853 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă.

De asemenea, procurorii afirmă că, în perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Dănuţ Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin semnarea unor contracte. Astfel, el a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Cornea a mai semnat, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, un contract de lucrări, în baza căruia s-a plătit suma de 31.725 lei, contractul având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, documentul fiind sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Totodată, el a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea societăţii şi nu erau benefice activităţii acesteia, la o valoare mai mare decât cea estimată şi a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a opt contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică, spun procurorii În acest mod, societatea a fost păgubită cu suma de 154.857 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante. Prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA, potrivit DNA, este de 18.694.990 lei, sumă în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului "Ciuperceasca''.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...