Faptele de CORUPȚIE NU se mai grațiază! S-a respins grațierea abuzului în serviciu și conflictului de interese

Faptele de CORUPȚIE NU se mai grațiază! S-a respins grațierea abuzului în serviciu și conflictului de interese

Comisia juridica din Senat a revenit asupra votului dat miercuri in privinta gratierii faptelor de coruptie si, de data aceasta, s-a votat ca acestea sa nu fie in randul infractiunilor gratiate. Au votat "pentru" excluderea de la gratiere a acestor infractiuni (prevazute la art. 289-294 in Codul Penal) trei senatori PNL, unul USR si unul UDMR. S-au abtinut trei senatori PSD si unul ALDE (doi senatori PSD nu eraeu in sala la momentul votului). Propunerea de a se reveni asupra votului a fost facuta de senatorul PNL Daniel Fenechiu, care a invocat si declaratia facuta de presedintele PSD Liviu Dragnea miercuri seara, acesta afirmand ca nu sustine gratierea faptelor de coruptie. De asemenea, s-a votat sa nu fie gratiate infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese.

Important! La aceasta ora proiectul este in dezbatere la comisia juridica. Procedural, cand se finalizeaza dezbaterile si adoptarea modificarilor aduse, se va vota un raport - favorabil cu amendamente cel mai probabil - iar acesta va ajunge la votul in plenul Senatului. Apoi, proiectul intra in procedura legislativa la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Desfasurarea principalelor momente si declaratii din sedinta:

12.20: Ce s-a mai votat:

Art. 6 Dispozițiile prezentei legi nu se aplică pedepselor a căror executare nu a început deoarece persoanele condamnate s-au sustras, precum și pedepselor a căror executare a început, dar s-a întrerupt ca urmare a sustragerii de la executare de către persoanele condamnate.

Art. 7 Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârșesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.

Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicare in Monitorul Oficial, exceptand procedura pentru femeile insarcinate si persoane care au intretinere un minor - trei zile.

Se aplica pentru infractiunile savarsite pana la data de 1 ianuarie 2017.

11.58: S-a revenit asupra votului privind gratierea faptelor de coruptie si s-a ADMIS excluderea de la gratiere a acestora. Faptele de coruptie NU se gratiaza.

Cum s-a votat: Au votat "pentru" trei senatori PNL, unul USR (George Dirca) si unul UDMR (Csaszar Karoly Zsolt). S-au abtinut trei senatori PSD si unul ALDE (doi senatori PSD nu erau in sala la momentul votului).

Inainte sa supuna la vot, Nicolae i-a raspuns lui Fenechiu ca nu intelege ce legatura au declaratiile liderilor PSD cu acest lucru.

11.55: Daniel Fenechiu (PNL) propune sa se revina asupra votului dat ieri pe gratierea faptelor de coruptie, avand in vedere votul dat pentru Legea speciala (vezi mai jos) si declaratiile facute de liderul PSD Liviu Dragnea (care a afirmat ca nu sustine aceasta propunere).

11.35 S-a respins gratierea infractiunilor prevazute in Legea speciala 78/2000, propusa de Serban Nicolae. Au votat "pentru" doar Nicolae si senatorul ALDE Sibinescu. Nicolae a explicat ca deja s-au decis asupra gratierii faptelor de coruptie (votul dat ieri) si atunci este normal sa fie gratiate si cele din aceasta lege speciala care prevede printre altele circumstante agravante la infarctiunile din codul penal si fapte asimilate faptelor de coruptie.

11.30 S-a incheiat discutia pe infractiunile prevazute de Codul Penal si incepe discutia pe gratierea infractiunilor prevazute de Legile speciale. Guvernul propune sa nu se gratiaza nicio infractiune prevazuta de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

11.25: Nu se gratiaza limitarea exercitarii drepturilor electorale si frauda la vot.

11.17: Se gratiaza partial constitutirea unui grup infracţional organizat, in sensul ca, din art. 367 din Codul Penal privind aceasta infractiune, este exceptat doar alin. 2. Infractiunea de la alin. 1 va fi gratiata.

Art. 367: Constituirea unui grup infracţional organizat

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

10.55: S-a decis sa fie gratiat falsul in declaratii. Ramane forma guvernului pentru falsul in inscrisuri oficiale si falsul intelectual in sensul ca acestea nu se vor gratia. De asemenea, nu se gratiaza neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indepliirea lor defectuoasa.

10.41: Se discuta gratierea conflictului de interese. Reprezentantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor precizeaza ca nu sunt persoane in detentie condamnate pe conflict de interese. Se supune la vot - doar trei senatori PSD voteaza "pentru", propunerea este respinsa. Conflictul de interese nu va fi gratiat. Au votat "pentru" senatorii PSD Serban Nicolae, Liviu Tit Brailoiu si Marian Pavel (cei care au votat si pentru gratierea abuzului in serviciu). Nu au votat de la PSD Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu.

De la PNL participa Daniel Fenechiu, precum si Florin Citu (o inlocuieste pe Alina Gorghiu) si Iancu Caracota (o inlocuieste pe Nicoleta Pauliuc, internata in spital).

10.40 S-a votat exceptarea de la gratiere a violarii corespondentei.

10.36 S-a supus la vot gratierea abuzului in serviciu. A fost respins, intrunind doar 5 voturi pentru din 11 - trei PSD, unul de la UDMR si unul de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat "pentru" - Robert Cazanciuc si Diaconu.

Concret, s-a supus la vot scoaterea infractiunii de abuz in serviciu din lista infactiunilor exceptate de la gratiere.

10.30 Secretarul de stat in ministerul Justitiei Mariana Mot spune ca vrea sa reintereze pozitia guvernului aceea de a exclude la gratiere aceasta infractiune.

10.25 Se discuta gratierea infractiunilor de serviciu - conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare. Amendamentul a fost depus tot de senatorul PSD Serban Nicolae (ca si in cazul infractiunilor de coruptie) dar este sustinut puternic de Traian Basescu in cazul abuzului in serviciu.

Traian Basescu:

"In Romania abuzul in serviciu s-a aplicat abuziv. 2150 de dosare inlucru in afara de cele trimise in instanta legate de abuz in serviciu. in acelasi timp ma uit si in europa nu cred ca gasim 50-100 de dosare in ue. este evident ca avem o aplicare defectuoasa. ina cest sens va rog sa imi permiteti sa aduc argumente. Trebuie interpretat in sens ingust. s-a inteles gresit ca trebuie prag de bani."

*Basescu este intrerupt de senatorul PSD Marian Pavel de la PSD, iritat de prezentarea prea lunga facuta de acesta. "Vorbim de gratiere. Sunteti de acord sau nu? Hadeti prezentati amendamentul sa stim ce votam".

"Eu sustin gratierea abuzului in serviciu care a devenit un instrument de punere sub control ale institutiilor politice care trebuie sa lucreze pentru tara si nu sa stea sub controlul procurorilor."


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria