Fața ascunsă a lunii marţiene Deimos. Satelitul misterios, fotografiat în culori FOTO

Fața ascunsă a lunii marţiene Deimos. Satelitul misterios, fotografiat în culori FOTO

Este pentru prima dată după misiunea Viking din 1977 când un vehicul spaţial a survolat la o distanţă atât de mică satelitul natural, scrie Agerpres.

Deimos FOTO Profimedia

Sonda marţiană lansată în spaţiu de Emiratele Arabe Unite, care orbitează de doi ani "Planeta Roşie", a observat mica sa lună Deimos cu o precizie de neegalat până acum şi a adus noi informaţii despre originile acestui satelit misterios al lui Marte , informează AFP.

Sonda "Al-Amal" ("Hope" în engleză), prima misiune arabă interplanetară, a zburat la mai puţin de 110 kilometri distanţă de Deimos, un corp teluric neregulat cu diametrul de doar 12 kilometri şi având forma unui bob de fasole, care, alături de însoţitorul său mai mare, Phobos, este una dintre cele două luni ale planetei Marte.

A fost pentru prima dată după misiunea Viking din 1977 când un vehicul spaţial a survolat la o distanţă atât de mică acel satelit natural arareori cercetat de oamenii de ştiinţă, au subliniat luni coordonatorii "Emirates Mars Mission" (EMM) la o adunare a Uniunii europene pentru geoştiinţe, care se desfăşoară la Viena.

Deimos FOTO Profimedia

Deimos FOTO Profimedia

În timpul survolărilor pe deasupra lui Deimos, începute în ianuarie, sonda Hope a putut să realizeze observaţii cu o precizie fără egal, mai ales graţie camerei sale EXI ce furnizează imagini în culori, în mai multe rezoluţii şi în mai multe lungimi de undă. Aceste date au dezvăluit "faţa ascunsă" a micii luni ce orbitează la circa 23.000 de kilometri planeta Marte şi a cărei compoziţie nu a fost încă studiată.

Prim-ministrul din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a distribuit pe Twitter o imagine cu Deimos. Sonda, a scris el, arat că micuţa lună a făcut parte din Marte, de care "s-a separat în urmă cu câteva milioane de ani".

Sonda Hope va continua să survoleze luna Deimos pe întreaga durată a anului 2023 pentru a strânge mai multe date, a precizat Agenţia spaţială a Emiratelor Arabe Unite, care a decis să prelungească misiunea marţiană cu un an suplimentar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”