FBI avertizează că reţele de spionaj ale Armatei chineze acţionează în 25 de oraşe americane

FBI avertizează că reţele de spionaj ale Armatei chineze acţionează în 25 de oraşe americane

Agenţia FBI a SUA a dezvăluit presei că o cercetătoare de rang înalt asociată cu armata chineză, căutată de agenţia federală din SUA, s-ar fi refugiat la consulatul chinez din San Francisco.

Anunţul celor de la FBI a fost urmat de alte ştiri şocante: Administraţia Trump a ordonat închiderea în regim de urgenţă a consulatului chinez la Houston - prima misiune diplomatică a Republicii Populare Chineze care a fost înfiinţată în SUA - acordând 72 de ore personalului pentru evacuare. Motivul oficial a fost că misiunea devenise un bârlog de spioni chinezi care acţionau pe teritoriul american.

În ultimele 18 luni, Departamentul de Justiţie a arestat mai mulţi cercetători chinezi şi i-a acuzat că furau secrete comerciale sau de cercetare trimiţând informaţiile în China. În prezent, regimul comunist de la Beijing se pregăteşte să riposteze împotriva SUA pentru închiderea consulatului de la Houston, publicaţia Wall Street Journal atrăgând atenţia că agenţiile americane se pregătesc să-i înlăture pe agenţii Partidului Comunist care se ascund şi lucrează în universităţile şi companiile din SUA.

Se presupune că membri ai armatei chineze lucrează în 25 de oraşe americane.

Nu este un secret faptul că universităţile şi cercetătorii americani au acceptat finanţări de miliarde de dolari prin programe precum cel intitulat „Mii de talente” derulat de Beijing.

Chiar la începutul scandalului generat de pandemia virusului Wuhan, un profesor extrem de cunoscut, Charles Lieber - şeful departamentului de chimie de la Harvard -, a fost inculpat pentru că nu a dezvăluit o parte din finanţare.

O cercetătoare chineză a fost arestată de autoritățile americane pentru că și-a ascuns legăturile cu armata din țara sa, pentru a obține viză în SUA

O cercetătoare din China, Juan Tang, specialistă în tratamente împotriva cancerului, a fost arestată de autoritățile americane, pentru că ar fi ascuns faptul că provenea din armata Chinei, în procedura de obținere a vizei pentru SUA.

Ministerul american al Justiţiei a anunţat joi inculparea recentă pentru „fraudă la regimul vizelor” a patru persoane suspectate că au „minţit privind apartenenţa lor la armata chineză”. Trei dintre ele au fost deja arestate, în timp ce Juan Tang era dată în urmărire.

Juan Tang  lucra din ianuarie într-un laborator al Universităţii din California. Ea s-a refugiat în  Consulatul Chinei de la San Francisco, unde de altfel a și fost arestată, a anunţat vineri un înalt responsabil american, confomr AFP.

Potrivit procurorilor americani, s-au descoperit fotografii cu Juan Tang în uniformă militară, stabilindu-se că ea a lucrat pentru un spital militar chinez.

„În prezent este reţinută preventiv şi va compărea pentru prima dată în faţa unui tribunal în cursul zilei, a transmis Ministerul de Justiție.

Cazurile de spionaj economic care fac obiectul inculpărilor în SUA, precum cazul lui Juan Tang, „nu sunt decât partea vizibilă a aisbergului”. „Această afacere se înscrie într-un context de tensiuni exacerbate între China şi SUA. Washingtonul a dat marţi termen de trei zile Beijingului pentru a-şi închide consulatul de la Houston, Texas, acuzat că este o „placă turnantă a spionajului şi furtului de proprietate intelectuală”.

Autorităţile chineze au dispus în replică, închiderea consulatului american de la Chengdu, din sud-vestul ţării, realtează Agerpres.

Sursa Foto: scmp.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...