FBI susține că pandemia de COVID-19 a fost legată, „foarte probabil“, de un accident la un laborator din Wuhan

FBI susține că pandemia de COVID-19 a fost legată, „foarte probabil“, de un accident la un laborator din Wuhan

Noua ipoteză vine la două zile după ce o informație similară a fost avansată de Departamentul american al Energiei, informează miercuri AFP.

Institutul de virusilogie din Wuhan Foto AFP (arhivă)

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), agenţie din cadrul Departamentului de Justiţie a SUA, a apreciat marţi că un accident de laborator din Wuhan, în China, se află "foarte probabil" la originea pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.

"FBI consideră de ceva timp că originea pandemiei este foarte probabil (legată de) un accident de laborator în Wuhan", a declarat Wray, într-un interviu pentru Fox News.

Acest comentariu intervine după ce în urmă cu câteva zile o ipoteză similară a fost emisă de Departamentul Energiei al SUA.

Noi elemente de investigaţie au înclinat analiza departamentului de partea ipotezei privind o scăpare a unui laborator, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, New York Times şi CNN.

Totuşi, aceste media insistă asupra faptului că noua analiză este publicată "cu un nivel scăzut de încredere" de minister, care supraveghează şi laboratoare de biologie.

Lumea americană a investigaţiilor este de acum şi mai divizată, unii apreciind că pandemia de COVID-19 a apărut prin transmitere naturală.

În acest interviu, Christopher Wray a acuzat de asemenea China că încearcă să blocheze ancheta desfăşurată de SUA asupra cauzelor pandemiei ce a izbucnit la începutul lui 2020, ucigând de atunci aproape 7 milioane de persoane şi a afectat întreaga lume vreme de luni de zile.

"Guvernul chinez (...) a făcut tot ce putea pentru a încerca să contracareze şi să împiedice munca noastră, muncă pe care guvernul nostru american şi partenerii noştri apropiaţi din străinătate" sunt pe cale să o efectueze, a susţinut directorul FBI.

"Şi aceasta este rău pentru întreaga lume", a adăugat el.

Beijingul contestă în mod viguros aceste afirmaţii.

Pentru comunitatea ştiinţifică, este crucial să fie determinată originea pandemiei de COVID-19, pentru a preveni şi a combate mai bine un viitor val epidemic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...