FBI-ul a neutralizat malware-ul folosit de FSB pentru furtul de documente secrete

FBI-ul a neutralizat malware-ul folosit de FSB pentru furtul de documente secrete

Statele Unite au anunţat marţi că au neutralizat un program spion rusesc numit "Snake" care a fost sursa a numeroase atacuri împotriva unor ţări membre NATO în ultimii 20 de ani, relatează AFP.

Foto: Shutterstock

Operaţiunea "Medusa" a scos din funcţiune acest software, care a permis serviciilor de securitate ruse (FSB) "să fure sute de documente sensibile din cel puţin 50 de ţări", atacând în special departamentele IT ale guvernelor sau mass-media, potrivit unui comunicat al Departamentul de Justiţie al SU A.

"Datorită unei operaţiuni de înaltă tehnologie, care a transformat acest malware rus împotriva lui însuşi, agenţiile americane de aplicare a legii au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente ruseşti de spionaj cibernetic", a declarat ministrul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco.

Potrivit autorităţilor americane, software-ul era ghidat de la o unitate FSB numită "Turla", situată în Ryazan, Rusia, şi putea să identifice, să fure documente şi să rămână nedetectat pe o perioadă nedeterminată. Agenţii "Turla" exfiltrau aceste date folosind reţeaua mondială de computere infectate.

Victime ale acestei acţiuni de spionaj au fost, de asemenea, identificate în Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”