Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră necesară adoptarea unui Plan Naţional de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră necesară adoptarea unui Plan Naţional de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră necesară dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Cancer.

Reprezentanţii FABC afirmă că un astfel de instrument cadru "este singura soluţie" pentru ca în România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer şi totodată să crească calitatea vieţii pacienţilor oncologici prin măsuri medicale bazate pe dovezi şi prin utilizarea eficace a resurselor disponibile.

"Pacienţii oncologici sunt extrem de vulnerabili în faţa provocărilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situaţia este amplificată de lipsa unui Plan Naţional de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin: prevenţie şi screening, prevenţie prin vaccinare, stabilirea unui parcurs clar pacienţilor oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament şi viaţa cu cancer, creionarea unor strategii clare în situaţii critice ce vulnerabilizează şi mai mult pacientul oncologic, identificarea de urgenţă a unor soluţii pentru situaţiile în care accesul la investigaţii şi tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piaţă a unor medicamente, exportul paralel), înregistrarea adecvată a cancerului pe baze populaţionale, compatibilă cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esenţial pentru implementarea PNC", susţine FABC într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, un Plan Naţional de Cancer pentru România este "absolut necesar" pentru managementul integrat al pacientului oncologic.

"Din păcate, aşa cum o ştiam deja din sondajele şi datele strânse de noi anul trecut de la pacienţi şi aşa cum confirmă acum şi datele oficiale recente, pandemia a avut implicaţii majore asupra diagnosticului şi tratamentului pacienţilor oncologici. De aceea, în 2021 solicităm autorităţilor să îşi facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament şi monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluţii tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanţa (telemedicină, monitorizarea la distanţă a unor parametri medicali etc.)", a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC, citat în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, anul trecut diagnosticarea a scăzut cu 30-40 la sută faţă de 2019.

În opinia FABC, este necesară o campanie de informare şi educare publică cu privire la necesitatea efectuării unui set anual gratuit de analize de sânge (cu recomandarea medicului de familie). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia