Federica Mogherini, fosta şefă a diplomaţiei europene, numită la conducerea prestigiosului Colegiu al Europei

Federica Mogherini, fosta şefă a diplomaţiei europene, numită la conducerea prestigiosului Colegiu al Europei

Fosta şefă a diplomaţiei Uniunii Europene, italianca Federica Mogherini, va fi începând de la 1 septembrie noul rector al Colegiului Europei, a anunţat marţi această prestigioasă instituţie care formează de 70 de ani elita funcţionarilor europeni, relatează AFP.

Instituţia, numită deseori 'Colegiul din Bruges', găzduieşte în prezent circa 340 de studenţi la Bruges, în Belgia, unde a fost fondată în 1949, şi 130 la Natolin, în Polonia, unde a fost deschis un al doilea campus în 1992.

Pentru a-i urma în funcţie germanului Jörg Monar, rector din 2013, Federica Mogherini a obţinut în urmă cu o lună acordul Comisiei Europene, care era necesar după cei cinci ani petrecuţi în cadrul executivului comunitar (2014-2019).

Conform unor informaţii apărute în presă, fosta şefă a diplomaţiei europene şi-ar fi depus candidatura după încheierea termenului limită, beneficiind în special de sprijinul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Colegiului, belgianul Herman Van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului European.

"Consiliul de Administraţie al Colegiului Europei, acţionând în privinţa unei propuneri a Consiliului Academic, a numit-o pe Federica Mogherini, fost Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi fost vicepreşedinte al Comisiei Europene, ca rector al Colegiului Europei", se arată într-un comunicat publicat marţi de instituţie.

Nu a fost furnizată nicio precizare în legătură cu numărul de candidaţi care s-au aflat în cursă.

Conform cotidianului Le Monde, circa 30 de personalităţi provenite din lumea academică şi-au depus dosarul până la data limită de 30 septembrie 2019.

"Au fost audiate cinci, dar nici una nu a fost considerată capabilă să exercite funcţia", iar "cercul de candidaţi a fost extins doar pentru a o include pe ea" la sfârşitul lunii aprilie, a adăugat cotidianul francez la 15 mai.

"Această numire dă impresia alegerii uneia de-a lor. Să nu-mi spună mie cineva că a fost singura candidată posibilă pentru Colegiu", a reacţionat eurodeputatul ecologist Philippe Lamberts, citat de AFP.

Federica Mogherini, care va împlini 47 de ani în iunie, a fost timp de cinci ani, până la sfârşitul lui 2019, imaginea UE pe scena diplomaţiei internaţionale, luptându-se în special pentru a obţine respectarea acordului din dosarul nuclear iranian încheiat în 2015.

Anterior, Federica Mogherini, mamă a doi copii, a fost aleasă deputat în 2008 din partea Partidului Democrat (PD, centru-stânga) din Italia, apoi numită ministru de externe al ţării sale în februarie 2014.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN