Felix Bănilă: Nu este normal ca Ministerul Public să fie un mediator între actori politici

Felix Bănilă: Nu este normal ca Ministerul Public să fie un mediator între actori politici

Felix Bănilă, candidat la funcţia de procuror-şef al DIICOT, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că nu consideră normale luările de poziţie publice ale unor structuri de Parchet cu privire la diverse modificări legislative.

"Eu consider că nu este normal ca Ministerul Public să fie un mediator între actori politici în diversele etape ale evoluţiei legislative. Este firesc să fim nemulţumiţi de anumite modificări legislative care (...) poate ne afectează mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a-i prinde şi pentru a-i pedepsi pe infractori. În schimb, noi suntem organ de aplicare a legii, trebuie să fim animaţi (...) de obligaţia de rezervă (...). Cred că trebuie să existe un respect reciproc şi să ne vedem fiecare de treaba noastră", a spus Bănilă în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM.

Întrebat dacă ar refuza să adopte o poziţie publică pe o anumită temă, chiar dacă procurorii din subordine i-ar cere acest lucru, Felix Bănilă a răspuns: "Eu recunosc că pe acest segment trebuie să fim cât mai diplomaţi şi cât mai rezervaţi".

Poziţia sa a fost susţinută şi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM.

"Mi-a plăcut afirmaţia cu obligaţia de rezervă. Toţi avem libertatea de exprimare, dar magistraţii au acest statut special pe care îl onorează şi trebuie să-l onoreze. Să nu vă supăraţi dacă iarăşi va veni o vreme în care să punem în discuţie afirmaţii ale unor magistraţi care sunt mai politice decât ale oamenilor politici şi care (...) nu au legătură cu justiţia", a spus Tudorel Toader.

Felix Bănilă a susţinut marţi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, interviul pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT. Combaterea terorismului şi a traficului de droguri se numără printre priorităţile lui Felix Bănilă, potrivit proiectului managerial publicat pe site-ul CSM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”