Femeile saudite, pentru prima dată într-un stadion la un meci de fotbal

Femeile saudite, pentru prima dată într-un stadion la un meci de fotbal

Femeile saudite au venit vineri seară la un stadion din Jeddah pentru a asista la un meci de fotbal, o premieră pentru Arabia Saudită, un regat ultraconservator care a declanşat o timidă deschidere a societăţii.

Lăsând să se întrevadă blugii sub abaya tradiţională neagră şi cu faţa acoperită uneori cu ochelari mari negri, primele suportere şi-au făcut intrarea în stadionul King Abdullah Sports City din Jeddah, a constatat un jurnalist de la AFP.

Înaintea loviturii de începere a meciului dintre echipele Al-Ahli şi Al-Batin (la ora locală 20,00), unele dintre ele afişau cu mândrie eşarfa verde a formaţiei Al-Ahli.

Singure sau însoţite de familia lor, femeile şi-au ocupat apoi locurile rezervate pe stadionul din Jeddah, un oraş situat în vestul regatului.

Aceasta este o ilustrare a recentelor reforme sociale lansate de autorităţi, printre care figurează o relaxare a restricţiilor impuse femeilor. Acestea vor fi de exemplu autorizate să conducă maşina începând din luna iunie şi să asiste la evenimente sportive.

Însă în această ţară guvernată de o formă riguroasă a islamului sunit şi în care amestecul femeilor cu bărbaţii este interzis în public, femeile continuă să poarte voalul integral în public şi să aibă asentimentul unui tutore masculin - tată, soţ sau frate - pentru a călători sau a-şi urma studiile.

Chiar înainte de lovitura de începere a meciului, sauditele şi-au exprimat deja entuziasmul.

''Urmăream tot timpul meciurile la televizor, în timp ce fraţii mei se duceau pe stadion. Eram tristă şi mă întrebam de ce nu pot şi eu să merg. Dar asta s-a schimbat astăzi, este o zi plină de plăcere şi bucurie'', a declarat pentru AFP Noura Bakhourji.

O altă suporteră, Roueida Ali Qassem, s-a declarat ''mândră şi foarte mulţumită de aceste schimbări''.

Pe Twitter, cele două echipe le-au încurajat pe femei să meargă la stadion şi au anunţat ţinute speciale în culorile clubului pentru spectatoare.

Cu o zi înainte, o societate privată saudită a deschis într-un centru comercial din Jeddah primul salon automobilistic pentru femei, care pot să-şi aleagă un vehicul cu cinci luni înainte de a avea dreptul să-l conducă pe străzile oraşelor.

Arabia Saudită este singura ţară din lume care le interzice femeilor să conducă maşini.

Aceste măsuri de deschidere a societăţii se înscriu în cadrul reformelor puse în practică de tânărul prinţ moştenitor Mohammad bin Salman.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /