Fenomen straniu în Rusia

Fenomen straniu în Rusia

Editorialistul Yuri Barsukov de la publicația economică rusă Kommersant a analizat marți un nou fenomen în enconomia rusă: anunțurile pe bandă rulantă ale oligarhilor sancționați de UE, SUA și Marea Britanie privind presupusa vânzare a companiilor pe care le controlau.

Ziarul rus remarcă însă că nici unul dintre marii oligarhi nu dezvăluie numele noilor acționari, în timp ce guvernul tocmai a permis ascunderea acestor date, chiar și în cazul companiilor listate la bursă.

Kommersant amintește că această practică a secretului total s-a mai înregistrat în Rusia în anii 1990, la marile privatizări ale companiilor de stat. Reamintim că privatizarea uriașei industrii sovietice a dus la apariția primilor oligarhi ruși, cei mai mulți legați de fosta poliție politică KGB (botezată ulterior FSB), dar și de cercul de apropiați ai președintelui Boris Elțîn și de partidul său. Majoritatea – prin intermediul unor companii offshore, multă vreme rămase secrete și ai căror proprietari de facto au început să fie cunoscuți în anii 2000, când a apărut oligarhia rusă.

”Vedem o întoarcere rapidă la sălbaticii ani 90”, scrie ziaristul rus, care dă și exemplul câtorva oligarhi care susțin că și-au vândut marile companii: Andrei Melnicenko (EuroChem și SUEK), Dmitri Mazepin (Uralchem), Dmitri Pumpianski (TMK și Sinary), Vadim Moșkovici (Rusagro), Iskandar Mahmudov (UMMC) și Andrei Bokarev (Kuzbassrazrezugol). Nici unul nu a spus cui a vândut.

”O asemenea tăcere nu e surprinzătoare în fața sancțiunilor, dar rămâne un fapt: nu știm cine controlează acum cele mai mari companii ruse din domeniul industriei chimice, cărbunelui, industriei și oțelului”, scrie Kommersant.

Ziaristul rus încheie analiza arătând că unele indicii despre adevărații proprietari ai acestor companii gigantice ar putea fi aflate cu ocazia tradiționalei recepții pentru mediul de afaceri dată anual de Vladimir Putin. ”În fosta realitate, proprietatea asupra marilor companii era confirmată de participarea oamenilor de afaceri la recepția dată de Administrația Prezidențială”. SURSA: Economedia.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”