Fenomen straniu/Spionii ruși au început să dispară misterios din țările în care s-au infiltrat

Fenomen straniu/Spionii ruși au început să dispară misterios din țările în care s-au infiltrat

Un brazilian de origine austriacă și o mexicancă de origine greacă au dispărut fără urme. Partenerii lor de viață și prietenii din țările în care trăiau au pornit disperați în căutarea lor. Ei nu știau însă că cei doi erau de fapt spioni ruși antrenați de serviciile secrete ale lui Putin să se infiltreze în străinătate, acolo unde au trăit sub identitate falsă și au păcălit pe toată lumea timp de mai mulți ani, relatează The Guardian .

În mijlocul unei călătorii din Brazilia spre Malaysia în luna ianuarie, Gerhard Daniel Campos Wittich a încetat să îi mai trimită mesaje iubitei lui din Rio de Janeiro, ceea ce a făcut-o pe femeie să pornească în căutarea partenerului ei care a dispărut fără urme.

Un brazilian de origine austriacă, Wittich a condus mai multe companii de printare 3D în Rio care, printre altele, produceau sculpturi din rășină pentru armata braziliană și brelocuri cu căței.

Ministerul de Externe al Braziliei și mai multe comunități de pe Facebook din Malaysia s-au mobilizat să îl caute pe bărbatul dispărut, dar Wittich pur și simplu a dispărut.

Primele noutăți despre bărbat au venit dintr-o sursă total neașteptată din partea cealaltă a lumii, de la Atena, și au fost în aceeași măsură surprinzătoare și șocante.

Wittich ar fi folosit o identitate falsă, potrivit publicațiilor grecești care citează serviciul de informații al Greciei. Potrivit rapoartelor, bărbatul nu era fiul unui austriac și al unei brazilience crescut de bunicii săi din Viena, așa cum îi spusese iubitei.

„Ilegalii” ruși, care s-au antrenat ani de zile în Rusia, făceau parte dintr-un program ultrasecret de spionaj

Acesta ar fi fost de fapt un „ilegal” rus - un spion infiltrat de mult timp în alte țări care lucrează pentru un program ultrasecret de spionaj și care s-a antrenat în Rusia pentru mai mulți ani ca să știe cum să îi imite pe străini.

Wittich ar fi fost căsătorit în secret cu un alt agent secret care se dădea drept o fotografă greco-mexicană pe nume Maria Tsalla și care deținea un magazin de articole de tricotat în Atena.

Cei doi spioni ar fi fost trimiși de serviciile de informații ale lui Vladimir Putin în misiuni care aveau să dureze mai multe decenii.

Cel puțin șase astfel de „ilegali” au fost demascați în mai multe locații în ultimul an, ceea ce sugerează faptul că ar putea exista unul sau mai mulți dezertori care au început să dezvăluie informații statelor occidentale.

O altă explicație ar fi că serviciile de spionaj din Rusia le-au atribuit acum mai multe misiuni agenților lor infiltrați în alte țări, expunându-i astfel la mai multe riscuri, de când o mare parte din spionii „legali” din ambasadele rusești au fost expulzați după izbucnirea războiului din Ucraina.

Autoritățile grecești suspectează că Wittich era de fapt un „ilegal” pe nume Șmirev, în timp ce soția lui din Grecia era o rusoaică pe nume Irina Romanova.

Cei doi s-au căsătorit în Rusia înainte să își înceapă misiunile. Femeia a fugit din Atena în prima parte a lunii ianuarie, la scurt timp după ce Wittich a părăsit Brazilia. Niciunul nu s-a mai întors de atunci.

Primul exemplu de spioni căsătoriți care lucrează în țări separate și au vieți separate

Ilegalii lucrează de multe ori în pereche ca un cuplu căsătorit, dar cazul celor doi ar fi primul exemplu în care spionii parteneri lucrează în țări separate și au vieți separate.

„Nu avem aproape niciun dubiu că cei doi ar fi căsătoriți”, a spus un oficial grec, care a menționat că perechea s-ar fi întâlnit în secret în Grecia, Cipru și Franța în ultima perioadă - posibile întrevederi romantice în timpul cărora discutau și felul în care operațiunea fiecăruia decurge.

Interviurile realizate în Grecia și Brazilia sugerează că cei doi spioni au provocat durere emoțională celor pe care i-au lăsat în urmă când au dispărut pe nepusă masă. Amândoi aveau parteneri cu care erau implicați în relații romantice de lungă durată și care nu aveau nicio idee că jumătatea lor era un spion rus.

Wittich a trăit cel puțin doi ani în Rio cu iubita lui din Brazilia care a coordonat pe rețelele sociale căutările după ce acesta a dispărut. Femeia este un veterinar care lucrează pentru Ministerul brazilian al Agriculturii.

„Ea este foarte speriată de situație și rănită de toată durerea provocată de terminarea bruscă a unei relații care în ochii ei era perfectă”, a spus una dintre prietenele femeii.

Cuplul vorbea în portugheză: Wittich vorbea cu un accent pe care cei care îl cunoșteau nu reușeau să îl identifice. „Nu puteam să îmi dau seama dacă era rusesc, german sau turcesc”, a spus o cunoștință mai veche din Rio a bărbatului.

Povestea Irinei Romanova: o „artistă pasionată și fără astâmpăr” care spiona pentru Rusia în timpul liber

Povestea Irinei era la fel de complicată ca a soțului ei. Ea ajunsese în Grecia cu câțiva ani în urmă cu un pașaport mexican. Un prieten își aduce aminte că femeia a spus că a crescut în Belize.

Irina ar fi folosit un certificat de naștere falsificat pentru a obține cetățenia greacă și spunea că s-a întors în țara pe care a părăsit-o când era foarte mică pentru a-și redescoperi originile.

Îi plăcea să facă poze și gestiona un blog de călătorii în care se descria drept o „artistă pasionată și fără astâmpăr”. În toate pozele în care apare și ea, Irina s-a asigurat că nu i se vede complet fața.

Tsalla s-a înrolat într-o școală de limbă greacă și a început o relație cu directorul instituției.

„Ea era o persoană foarte bună. Blândă și grijulie. S-a oferit voluntară de multe ori, avea grijă de pisici maidaneze. Știrea că ar fi fost un spion a fost foarte dificilă pentru mine”, a spus o prietenă foarte bună care lucra în magazinul femeii dispărute.

Patru spioni au fost prinși. Unul urma să facă un internship la Curtea Penală Internațională de la Haga

„Wittich” și „Tsalla” - doamna Șmireva și domnul Șmirev, dacă autoritățile grecești au dreptate - au ajuns probabil în Rusia, dar alți patru suspecți au fost reținuți. Printre ei se numără și un rus care se prefăcea că este brazilian și care a fost închis după zece ani în care a reușit să obțină o diplomă de masterat și să fie acceptat într-un stagiu de practică la Curtea Penală Internațională de la Haga.

În luna decembrie, autoritățile slovene au arestat un cuplu care se prefăceau că sunt argentinieni. Cei doi soți ar fi fost de fapt ofițeri ai Serviciului de Informații Externe al Rusiei și ar fi operat în mai multe locuri din Europa.

Dintre cei doi spioni dispăruți, Wittich este cel care a reușit să se apropie cel mai mult de cercurile în care se învârt persoane de interes pentru serviciile secrete rusești.

Wittich a locuit la Rio cel puțin cinci ani, iar printre clienții companiei lui se numără agenții guvernamentale și instalații militare.

În momentul în care a dispărut, Wittich plătise deja ultima tranșă din suma cu care a cumpărat un nou sediu pentru firma sa în centrul orașului. Acesta se află într-o clădire comercială care este la 50 de metri de Consulatul Statelor Unite.

În timp ce se pregătea să înceapă lucrările de renovare, Wittich ar fi primit ordinul să părăsească țara după ce rușii au realizat probabil că arestarea spionilor din Slovenia ar fi putut să-i compromită și pe alți „ilegali”.

Finalul poveștii de dragoste. Femeia păcălită de spionul rus credea că se iubește cu „bărbatul vieții ei”

Spionul rus a plecat în Malaysia, unde ar fi urmat să participe la un curs de printare 3D. Acolo, s-a cazat la un hotel de patru stele din Kuala Lumpur și i-a spus iubitei lui că în timpul liber va merge să viziteze o regiune turistică din țara pe care o vizita.

În schimb, Wittich a luat un taxi și s-a dus la aeroport - de atunci, nu s-a mai auzit nimic de el.

„Ea nu suspecta absolut nimic”, a spus o prietenă a fostei partenere a lui Wittich. „Este doar o femeie minunată care își dorea să înceapă o familie și să se mărite cu omul care credea că este bărbatul vieții ei”.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”