Fenomenul El Niño revine în forță anul acesta. Ce fenomene extreme ne așteaptă

Fenomenul El Niño revine în forță anul acesta. Ce fenomene extreme ne așteaptă

El Niño, un fenomen meteorologic global, se pare că se va întoarce în această vară. Termenul se referă la temperaturi neobișnuit de ridicate din Oceanul Pacific.

Evenimentul climatic ar putea avea efecte dramatice, de la valuri de căldură arzătoare la furtuni mai puternice, notează euronews.

Ce este El Niño

Evenimentul climatic El Niño este responsabil de creșterea temperaturilor globale și de agravarea fenomenelor meteorologice extreme.

El este cauzat de temperaturile oceanice și de vânturile din Pacific care oscilează între El Niño, care se încălzește, și La Niña, care se răcește.

Se preconizează deja că anul acesta va fi mai cald decât în 2022 și că va fi al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată.

Efectele fenomenului El Niño durează luni de zile pentru a fi resimțite și ar putea însemna că în 2024 se vor bate recorduri de temperatură.

Cum afectează El Niño vremea?

El Niño împinge apa caldă din Oceanul Pacific spre est, determinând curentul jet din Pacific să se deplaseze la sud de poziția sa neutră.

Acest lucru produce vreme mai uscată și mai caldă în nordul SUA și precipitații intense și inundații pe coasta Golfului și în sud-estul SUA.

În Europa, poate duce la ierni mai reci și mai uscate în nord și ierni mai umede în sud.

În timpul fenomenului, temperatura globală crește cu aproximativ 0,2 grade Celsius, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).

Acest lucru ar putea însemna depășirea limitei cruciale de 1,5 grade Celsius pentru încălzirea globală.

"Probabilitatea de a avea primul an la 1,5 grade Celsius în următoarea perioadă de cinci ani este acum de aproximativ 50:50", a declarat pentru The Guardian profesorul Adam Scaife de la UK Met Office.

Ca urmare, lumea se va confrunta cu valuri de căldură mai intense, sezoane calde prelungite și furtuni mai puternice.

Indonezia și Australia se vor confrunta probabil cu o vreme mai caldă și mai uscată, cu o posibilitate mai mare de incendii de vegetație.

Musonul din India și ploile din Africa de Sud ar putea fi reduse, în timp ce Africa de Est ar putea avea parte de mai multe ploi și inundații.

El Niño crește, de asemenea, activitatea uraganelor în Pacific, ceea ce înseamnă că locuri precum Hawaii vor fi expuse riscului de ciclon tropical.

Cum afectează El Niño viața acvatică

El Niño pune în pericol, de asemenea, viața din mediul acvatic de-a lungul coastei Pacificului. În condiții normale, un fenomen cunoscut sub numele de „upwelling” aduce apă rece și bogată în nutrienți din adâncurile oceanului.

Atunci când apare El Niño, acest proces este suprimat sau oprit complet. Acest lucru înseamnă mai puțină hrană pentru anumiți pești.

În martie, oamenii de știință au constatat că temperaturile globale de la suprafața mării au atins un nivel record. Este probabil ca El Niño să agraveze situația.

Apa mai caldă cauzează albirea recifelor de corali, ceea ce îi expune pe aceștia la un risc mai mare de înfometare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu