Fermierii fac un apel la preşedintele Iohannis să le rezolve conflictul cu Guvernul legat de despăgubirile pentru secetă

Fermierii fac un apel la preşedintele Iohannis să le rezolve conflictul cu Guvernul legat de despăgubirile pentru secetă

Fermierii fac un apel către preşedintele Klaus Iohannis pentru a media conflictul dintre ei şi Guvern, privind neacordarea despăgubirilor de secetă prin Legea bugetului, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Forţa Fermierilor, remis, marţi, AGERPRES.

"Mai sunt câteva ore până la votul final din Parlament pe proiectul Legii bugetului de stat şi parlamentarii de la Putere, în ciuda tuturor apelurilor din mediul asociativ agricol, sunt pe cale să dea o lovitură nimicitoare pentru zeci de mii de fermieri români şi să pună în pericol agricultura naţională în anul 2021, afectând securitatea alimentară a naţiunii", se arată în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor, în numele agricultorilor din România, face un apel public, prin intermediul mass-media, către Klaus Iohannis, preşedintele României, cu rugămintea să medieze situaţia creată prin refuzul Guvernului şi a majorităţii parlamentare de a include despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 în Legea bugetului de stat.

"Regretăm cu suntem nevoiţi să facem acest demers public, al disperării, către preşedintele României. Suntem în această situaţie pentru că fermierilor acestei ţări le-a fost înşelată încrederea prin nenumăratele promisiuni publice, inclusiv în timpul şi după campania electorală, că aceste despăgubiri vor fi acordate de la buget, în acest an. Promisiunile nu au fost respectate. Considerăm că domnul Klaus Iohannis, pe baza prevederilor articolului 80 din Constituţia României, care stipulează că preşedintele României este mediator între stat şi societate, poate debloca această situaţie creată şi îi poate salva pe mulţi dintre fermierii noştri de la un faliment sigur", mai spun aceştia.

Fermierii susţin că aceste despăgubiri de secetă nu vor apăsa în niciun fel pe deficitul bugetar, ba, mai mult, vor produce creştere economică şi, implicit, banii vor fi recuperaţi de Ministerul de Finanţe până la finalul acestui an, prin taxe şi impozite generate suplimentar.

"Suntem convinşi că, în aceste puţine ore rămase până la adoptarea în Parlament a Legii bugetului, se poate găsi o formulă prin care aceste despăgubiri să poată fi acordate. Reamintim că suma necesară pentru plata despăgubirilor de secetă este de 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro). Această sumă este necesară pentru ca o mare parte din fermierii României să îşi poată înfiinţa culturile din acest an şi să contribuie la creşterea economică pe care ne-o dorim atât de mult în 2021", se mai precizează în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante