Fessenheim, cea mai veche centrală nucleară din Franța, va fi închisă până în 2020

Fessenheim, cea mai veche centrală nucleară din Franța, va fi închisă până în 2020

Pe fondul controverselor legate de siguranța celei mai vechi centrale nucleare din Franța - Fessenheim - guvernul de la Paris a ordonat închiderea sa, dar operațiunea depinde de darea în exploatare a noului reactor construit la Flamanville, în Normandia, transmite Deutsche Welle.

Ministrul Mediului, Segolene Royal, a anunțat duminică că Fessenheim va fi închisă până în 2020.

"Decretul privind închiderea centralei Fessenheim a fost semnat și publicat în această dimineață în Jurnalul Oficial", a precizat Royal pe Twitter.

Conform decretului, cea mai veche centrală nucleară din Franța va fi închisă în momentul în care "va intra în funcțiune" noul reactor din Flamanville. Închiderea unității este una din promisiunile electorale a lui Francois Hollande, ales președinte în 2012, aflat acum la final de mandat.

Fessenheim este operațională din 1977 și se află în apropierea graniței cu Germania și Elveția, fiind mereu o sursă de tensiune între cele trei țări din cauza incidentelor legate de funcționarea centralei. În 2014, unul din reactoarele centralei a a fost închis din cauza unei defecțiuni.

Decizia Guvernului de la Paris vine la câteva zile după ce compania franceză de utilități EDF va închide Fessenheim după ce va primi compensații de la stat și dezafectarea unității se va finaliza cu succes.

Conform acordului dintre EDF și guvernul francez, compania va primi 490 de milioane de euro (527 de milioane de dolari) pentru dezafectarea centralei, care are o vechime de 39 de ani, și recalificarea celor 850 de angajați.

Directorul general al EDF, Jean-Bernard Levy, a afirmat că închiderea graduală și dezafectarea unității vor dura câțiva ani.

Închiderea centralei se va desfășura într-o perioadă lungă și graduală. Sunt asigurate locurile de muncă de la Fessenheim și Guvernul a anunțat un plan de revitalizare a unității cu ajutorul unor proiecte energetice, a explicat șeful EDF.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…