„Festivalul” se transformă în tragedie? Secțiile ATI din toată țara sunt pline/Un medic spune adevărul: „Acea cifră de 4.400 de infectați nu este reală. Sunt mult mai mulți”

„Festivalul” se transformă în tragedie? Secțiile ATI din toată țara sunt pline/Un medic spune adevărul: „Acea cifră de 4.400 de infectați nu este reală. Sunt mult mai mulți”

Spitalele care tratează pacienți cu COVID-19 sunt din nou sub presiune. Crește numărul de infectări și numărul celor care fac forme grave ale bolii. Duminică au fost raportate 4.383 de noi cazuri, în timp ce în secțiile de terapie intensivă sunt 1.232 de pacienți. În toată țara, mai sunt libere doar 30 de paturi la ATI pentru bolnavii de COVID. În București, duminică seara, deja nu mai era niciun pat liber, relatează Digi24.

Capitala a raportat duminică 1.179 de infectări cu noul coronavirus în interval de 24 de ore. Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate și spitalele arată din nou ca în perioada de vârf a epidemiei, din toamna trecută. Ambulanțele stau la coadă pentru a lăsa pacienții, iar unii bolnavi sunt conectați la tuburile de oxigen pe holuri. Imaginile surprinse de cadrele medicale în camerele de gardă arată că acolo se lucrează din nou ca pe front. În curtea spitalelor, ambulanțele stau la coadă pentru a interna pacienții Covid pozitivi, iar pe holuri sunt pur și simplu parcați, cu tot cu paturi, pacienții conectați la oxigen care nu mai au loc în saloane. Toate ventilatoarele sunt ocupate, iar cea mai dureroasă situație, spun medicii din prima linie, e noaptea, când le vin oameni în stare foarte gravă și nu îi pot primi.

Medicul Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Sf Pantelimon din București, a confirmat duminică seara la Digi24 că spitalele au devenit din nou supraaglomerate, iar pacienții sunt tot mai mulți.

„Acea cifră de 4.400 (de infectați, n.r.) nu este o cifră reală. Este o cifră a pacienților care ajung în camerele de gardă și care sunt raportați oficial. Din păcate, sunt mult mai mulți pacienți care își cumpără singuri teste rapide, și le fac acasă și aleg să nu declare faptul că sunt covid pozitivi”, a arătat medicul.

„Pentru noi, imaginile acestea au devenit o obișnuință. Sunt zile în șir în care aceste imagini sunt mai mult decât familiare. Secțiile de terapie intensivă sunt pline și din păcate, acest nou val este cu pacienți cu vârstă mult mai tânără față de episodul anterior, sunt în jurul vârstei de 50-60 de ani marea majoritate, cu forme severe. De exemplu, în UPU sunt 15 pacienți pozitivi, din care opt au nevoie de ventilator, în condițiile în care secția de terapie intensivă este plină de o bună perioadă de timp. Transferuri am putut face puține și în general în afara Bucureștiului”, a mai declarat Fiorella Mitoiu.

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală spune că este foarte greu de găsit un loc pentru pacienții care vin de la domiciliu, iar gravitatea cazurilor i-a determinat pe medici să înceapă ventilația direct pe secție, ceea ce nu s-a mai întâmplat decât în luna noiembrie, când s-a înregistrat vârful valului al doilea al pandemiei în România.

La rândul ei, Beatrice Mahler spune că bilanțul oficial al cazurilor nou înregistrate nu reflectă realitatea.

„Cred că indicatorii pe care trebuie să-i urmărim în acest moment sunt paturile ocupate la terapie intensivă și numărul de decese. Ar trebui să găsim soluții ca pacienții care își fac testarea la domiciliu să fie introduși în situația reală a cazurilor de COVID, pentru că în acest moment nu există posibilitatea legală ca ei să fie incluși în acest număr care se raportează zilnic”, a declarat la Digi24 managerul de la „Marius Nasta”.

Tragicul momentului e noaptea, când vin pacienți cu saturații foarte scăzute, care vin de la domiciliu, și noi nu mai avem absolut niciun loc, nu avem ventilatoare, nu avem decât oxigen, iar pentru ei, de multe ori, oxigenul este insuficient”, a arătat medicul.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...