Fidel Castro împlinește sâmbătă 90 de ani; retras, dar omniprezent în Cuba (AFP)

Fidel Castro împlinește sâmbătă 90 de ani; retras, dar omniprezent în Cuba (AFP)

La sosirea sa la putere, Fidel Castro nu dorea nici statui, nici străzi cu numele său și totuși imaginea părintelui Revoluției cubaneze, la zece ani de la retragerea politică, rămâne omniprezentă în insula comunistă, scrie vineri AFP.

Într-un portret difuzat cu o zi înainte ca liderul cubanez să împlinească 90 de ani, AFP relevă că, în ochii turiștilor, tot mai numeroși în Cuba, figura lui Castro reprezintă una din marile atracții ale țării, concurată doar de aceea a lui Ernesto 'Che' Guevara, alt simbol revoluționar, executat acum aproape 49 de ani în Bolivia.

"Este dificil totuși să te intersectezi din întâmplare cu Fidel Castro, retras de la putere de zece ani și practic inaccesibil. El nu primește decât rare vizite ale personalităților, la casa sa din Havana, pe care puține persoane ar fi capabile să o localizeze pe o hartă. Și mai rare sunt aparițiile sale publice sau publicarea fotografiilor recente cu el", arată AFP.

O discreție care contrastează cu omniprezența sa din timpul celor cinci decenii la putere, înainte de a-i lăsa locul fratelui său Raul, atunci când s-a îmbolnăvit în 2006.

Generații de cubanezi au crescut cu imaginea permanentă a lui Fidel, subiect inevitabil în conversații, figură studiată în școli și familiară la televiziunea de stat care difuza toate discursurile sale fluviu.

Oficial, el a vorbit mereu împotriva oricărui cult creat în jurul său.

"Sunt ostil la orice poate să semene cu un cult al personalității (...) și nu există nicio singură școală sau fabrică, niciun singur spital sau edificiu care să poarte numele meu", îi mărturisea Fidel Castro jurnalistului francez Ignacio Ramonet, fost director al publicației Le Monde diplomatique, într-o carte de interviuri publicată în 2006.

"Nu există nici măcar statui și practic nici portrete cu efigia mea", adăuga el.

La Havana, Juan Carlos Cabezas, student chilian de 25 de ani, se declară totuși impresionat de cantitatea de imagini cu Fidel Castro pe care le-a observat pe străzile capitalei cubaneze. "A devenit ca o icoană, un simbol, nu mai este doar o persoană, reprezintă mai mult de atât", adaugă el.

Aproape de sărbătorirea a 90 de ani de către Castro, mass-media din insulă, controlate de stat, au lansat campania "Fidel printre noi", cuprinzând articole, fotografii, documentare și interviuri.

O universitate din provincia Santa Clara a împins devotamentul până la a realiza o aplicație mobilă cu același nume care recenzează informații biografice, scurte fraze și anecdote celebre, în ciuda foarte dificilului acces la internet pe insulă.

Printre cele 285 de muzee ale Cubei, niciunul nu îi este dedicat lui Castro, dar el este prezent în zece dintre acestea, precum în cel al Revoluției la Havana unde apare într-o sculptură alături de "Che" și de Camilo Cienfuegos, un alt erou al revoluției, decedat în 1959 într-un accident de avion, sau în muzeul plajei Giron, unde se găsesc arme, uniforme și fotografii ale faimoasei bătălii din Golful Porcilor, când Castro a provocat eșecul invaziei din 1961 a peste o mie de exilați cubanezi înarmați de Statele Unite.

În timp ce Washingtonul și Havana au început o încălzire diplomatică, în 2015, vizitatorilor nord-americani le place să caute pe insulă dovezi ale legendei din jurul lui Fidel Castro. "Am auzit mult timp vorbindu-se de Cuba și de Revoluție și vrem să vedem cu proprii noștri ochi cum este în realitate", a mărturisit pentru AFP Jacqueline Rubio, profesoară la pensie, în vârstă de 72 de ani.

Aflați în prima lor călătorie în Cuba, Diego Ceboy, 32 ani, et Lobrien Gonzalez, 31 ani, un cuplu de ingineri spanioli, au parcurs insula făcând popasuri în locuri emblematice ale Revoluției: Havana, Cienfuegos, Trinidad și Santa Clara. "Noi venim dintr-un sat apropiat de acela al tatălui lui Fidel (Lancara, nord-vestul Spaniei — n.r.)", explică Lobrien, pentru AFP, adăugând: "Ne motivează să știm că Fidel are origini galiciene".

AGERPRES/ (AS — editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Istoricul Allan Lichtman, „Nostradamus” al sondajelor politice, își menține predicția cu privire la câștigătorul alegerilor din SUA

2 S-a mai născut o regină a prefăcătoriei?

3 Dan Diaconescu / „Monica Tatoiu a plătit la mine apariția. A plătit undeva la 3.000 de dolari sau 5.000, ceva de genul, o oră sau două ore, să apară la…

4 Imagini care dau fiori din Polonia, care a început să construiască linii defensive la granița cu Rusia

5 VIDEO „Dacă e singură, o dilești”