Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev a revenit pe scena politică

Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev a revenit pe scena politică

Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Dariga Nazarbaeva, a revenit miercuri pe scena politică a acestei ţări din Asia Centrală, la şase luni după ce a fost destituită din funcţia de preşedinte al Senatului, a doua cea mai importantă din stat, informează AFP.

Partidul puterii, Nur Otan, a numit-o pe Dariga Nazarbaeva, 57 de ani, candidată a partidului în alegerile legislative din 10 ianuarie. Lista cu 126 de candidaţi, printre care se numără şi ea, a fost aprobată miercuri în timpul unui congres al partidului şi publicată pe site-ul său oficial.

Nur Otan este marele favorit al scrutinului în această ţară autoritară, majoritatea altor partide fiind considerate instrumente ale actualei puteri.

Preşedintă a Senatului din martie 2019, Daria Nazarbaeva a fost, spre surpriza generală, destituită în luna mai din această funcţie de către preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev. Acesta din urmă i-a succedat lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul de la declararea independenţei în 1991 până la demisia sa surpriză în primăvara lui 2019.

Destituirea Darigăi Nazarbaeva, care era considerată de mulţi o viitoare succesoare la preşedinţia ţării, a alimentat zvonurile privind lupta pentru putere în această fostă republică sovietică, însă Tokaev şi Nazarbaev, care are în continuare mare influenţă şi conduce Nur Otan, au venit împreună miercuri la congresul acestui partid şi au susţinut discursuri.

Congresul a fost de asemenea primul eveniment public major la care a participat Dariga Nazarbaeva după destituirea ei.

Tokaev îl elogiază în mod regulat pe mentorul său Nursultan Nazarbaev, dar în acelaşi timp se prezintă drept reformator în această ţară bogată în hidrocarburi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice

2 Expert israelian / Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinur…

3 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii

4 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

5 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire