Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev a revenit pe scena politică

Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev a revenit pe scena politică

Fiica cea mare a fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Dariga Nazarbaeva, a revenit miercuri pe scena politică a acestei ţări din Asia Centrală, la şase luni după ce a fost destituită din funcţia de preşedinte al Senatului, a doua cea mai importantă din stat, informează AFP.

Partidul puterii, Nur Otan, a numit-o pe Dariga Nazarbaeva, 57 de ani, candidată a partidului în alegerile legislative din 10 ianuarie. Lista cu 126 de candidaţi, printre care se numără şi ea, a fost aprobată miercuri în timpul unui congres al partidului şi publicată pe site-ul său oficial.

Nur Otan este marele favorit al scrutinului în această ţară autoritară, majoritatea altor partide fiind considerate instrumente ale actualei puteri.

Preşedintă a Senatului din martie 2019, Daria Nazarbaeva a fost, spre surpriza generală, destituită în luna mai din această funcţie de către preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev. Acesta din urmă i-a succedat lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul de la declararea independenţei în 1991 până la demisia sa surpriză în primăvara lui 2019.

Destituirea Darigăi Nazarbaeva, care era considerată de mulţi o viitoare succesoare la preşedinţia ţării, a alimentat zvonurile privind lupta pentru putere în această fostă republică sovietică, însă Tokaev şi Nazarbaev, care are în continuare mare influenţă şi conduce Nur Otan, au venit împreună miercuri la congresul acestui partid şi au susţinut discursuri.

Congresul a fost de asemenea primul eveniment public major la care a participat Dariga Nazarbaeva după destituirea ei.

Tokaev îl elogiază în mod regulat pe mentorul său Nursultan Nazarbaev, dar în acelaşi timp se prezintă drept reformator în această ţară bogată în hidrocarburi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”