File de istorie. Patimile unui oraș din România care a fost prins sub focul încrucișat al armatelor germane și române

File de istorie. Patimile unui oraș din România care a fost prins sub focul încrucișat al armatelor germane și române

Doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando, ne dezvăluie date despre zilele de 24-27 august 1944, unele sângeroase ale orașului prins sub focul încrucișat al armatelor germane și române.

Aradul de sus, în timpul bombardamentului https://independentul.com/

Acesta vorbește despre lupte de stradă, bombardamente aeriene și mitralierea străzilor.

După proclamația regelui, din seara zilei de 23 august, și măsurile imediate luate la Arad, au urmat zile intense pentru orașul de pe Mureș și unele dintre localitățile din județ. În data de 24 august, două trenuri germane, cu un total de 63 de vagoane care transportau echipamente, armament, medicamente, muniție dinspre România spre vestul Europei au fost reținute în gara din Aradul Nou, iar încărcătura a fost confiscată”, specifică Andrei Ando.

În data de 25 august s-a dat ordinul pentru arestarea și internarea liderilor comunităților maghiară și germană, dintre care unii erau suspectați că ar fi colaborat cu autoritățile naziste. Un număr de 32 de etnici maghiari și 9 germani au fost duși în arestul din Cetate, potrivit documentelor din fondul Colecția referitoare la mișcarea muncitorească, de la Serviciul Județean de Arhive.

Aeroportul, controlat de armata germană

În data de 26 august aeroportul încă era controlat de armata germană. Aici și la comandamentul din centrul orașului , de lângă Catedrala Romano-Catolică, s-au concentrat eforturile militare germane, în încercarea de a se organiza și de a recuceri Aradul.

„În cursul zilelor de 24, 25 și 26 august, unitatea militară germană de la Aeroport, unde se aflau aproximativ 700 de militari, s-a organizat pentru ofensivă. În 25 august, aproximativ 80-100 de camioane cu soldați germani trec granița româno-maghiară la Turnu și întăresc efectivele de la aeroport. Toate efectivele militare românești din orașul Arad devin trupe combatante. Din data de 26 august în sprijinul lor vin și două batalioane de elevi ai Școlii de Subofițeri de la Radna, dar și populație civilă. În data de 26 august, nemții încearcă să atace orașul Arad, dinspre Aeroport, și să își unească forțele cu unitatea militară din centrul Aradului, din Palatul Minoriților. Dar sunt ținuți în loc de Batalionul 2 din Regimentul 4 Grăniceri. Se duc lupte sângeroase, orașul este atacat cu obuze dinspre aeroport, iar Luftwaffe, aviația militară germană, sprijină aerian efortul terestru al militarilor nemți. Cu toate acestea, linia defensivă rezistă, Aradul este protejat de militarii români”, mai adaugă doctorul în istorie.

Andrei Ando precizează că în noaptea de 26 spre 27 august nemții încearcă o nouă acțiune de cucerire a orașului , încă o dată fără succes. La 27 august, defensiva românească se transformă în ofensivă și, depășite numeric și ca tehnică de lupte, trupele germane se retrag dincolo de graniță, în Ungaria. Tot în 27 august armata română atacă decisiv centrul militar german de comandă de lângă Catedrala Romano-Catolică, din Palatul Minoriților, și reușește să îl ocupe.

În luptele duse, pe stradă, în curte și în clădire, cad eroic doi militari români. Aviația militară germană oferă din nou suport aerian trupelor sale și mitraliază cartierele Aradului, respectiv împrejurimile aeroportului din Gai, cartierele Gai și Bujac. În urma luptelor cu trupele germane în orașul Arad, 100 de soldați nemți au fost luați prizonieri în zilele de 26 și 27 august, iar de pe aeroport au fost capturate 34 de avioane de vânătoare ale Luftwaffe”, încheie Andrei Ando.

Acesta a folosit ca sursă pentru documentare: „August 44”, Editura Militară, București, Roz, Alexandru, în „Făurirea unei vieți noi, construirea socialismului în părțile Aradului. Contribuția maselor populare din județul Arad organizate și conduse de PCR, la victoria insurecției naționale din august 1944 și la războiul antihitlerist”, în „Aradul, permanență în istoria patriei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat