Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual de la 12 la 16 ani

Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual de la 12 la 16 ani

Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual la 16 ani după ce a modificat o lege veche de aproape un secol, o decizie care, potrivit activiştilor pentru drepturile copilului, va contribui la protejarea tinerilor împotriva violului şi abuzurilor, relatează luni AFP.

Conform amendamentului la lege, semnat vineri de preşedintele Rodrigo Duterte şi publicat luni, relaţiile sexuale cu o persoană sub 16 ani vor fi ilegale şi sunt pasibile cu o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare.

Cuplurile de adolescenţi vor fi scutite de această lege dacă diferenţa de vârstă între cei doi nu depăşeşte trei ani şi dacă raportul sexual este consensual.

Înainte de modificarea acestei legi, vârsta consimţământului sexual în această ţară predominant catolică era printre cele mai scăzute din lume. Adulţilor li se permitea să întreţină relaţii sexuale cu copii de 12 ani dacă aceştia din urmă îşi dădeau acordul.

"Această lege este un instrument foarte bun de protecţie pentru copiii noştri împotriva violenţei sexuale, fie că aceasta începe online, fie în timpul unei întâlniri fizice", a declarat Margarita Ardivilla de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Filipine.

"Este foarte important să avem o vârstă clară pentru a determina violul statutar", a insistat Ardivilla.

Timp de decenii, activiştii pentru drepturile copilului au făcut presiuni pentru creşterea vârstei consimţământului sexual, însă normele sociale înrădăcinate în această ţară profund religioasă, unde avortul şi divorţul sunt ilegale, le-au blocat eforturile.

Un studiu naţional ordonat de guvernul filipinez în 2015 a arătat că unul din cinci copii cu vârsta între 13 şi 17 ani a fost supus unei forme de violenţă sexuală, în timp ce unul din 25 de copii a fost violat în copilărie, a afirmat UNICEF.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”