Filipine: Duterte, căruia Constituţia îi interzice un al doilea mandat, anunţă că va candida la postul de vicepreşedinte anul viitor

Filipine: Duterte, căruia Constituţia îi interzice un al doilea mandat, anunţă că va candida la postul de vicepreşedinte anul viitor

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat marţi seară că va candida la postul de vicepreşedinte anul viitor pentru a-şi continua 'cruciada' împotriva drogurilor şi a rebelilor, o decizie denunţată de opoziţie, care o consideră o 'perdea de fum' şi un scut contra eventualelor procese penale, transmite miercuri AFP.

Duterte, ales preşedinte în 2016, dăduse de înţeles că ar putea viza un al doilea mandat, chiar dacă acesta este interzis de Constituţie.

'Voi candida la vicepreşedinţie', a anunţat Duterte într-o alocuţiune înregistrată, confirmând comunicatul emis puţin mai devreme de partidul său PDP-Laban.

'Voi continua cruciada. Mă ocup cu prioritate de rebeliune, apoi de criminalitate şi de droguri', a spus el.

'Aş putea să nu mai am puterea de a da direcţia sau orientarea, dar voi putea mereu să-mi spun public opinia', a adăugat el.

După preluarea puterii, Duterte a dus o campanie sângeroasă contra consumatorilor şi a dealerilor de droguri, campanie soldată cu mii de morţi, potrivit unor ONG-uri.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a cerut în iunie deschiderea unei anchete cu privire la miile de omoruri comise în cadrul acestui 'război', ce ar putea constitui 'crime împotriva umanităţii'.

În cursa prezidenţială din mai 2022, partidul PDP-Laban ar urma să-l susţină pe senatorul Christopher Lawrence 'Bong' Go, un apropiat al lui Duterte.

Cu toate acestea, o facţiune a partidului, favorabilă boxerului vedetă şi potenţial candidat Manny Pacquiao, a denunţat în acest tandem Bong Go-Duterte o 'perdea de fum', al cărei scop ar fi să ascundă până în ultimul moment numele adevăratei lor candidate, Sara, fiica lui Duterte, membră a unui alt partid.

1Sambayan, o largă coaliţie de figuri ale coaliţiei, a criticat anunţul lui Durete, care aruncă 'în deriziune' Constituţia şi 'este motivat de teama de a da socoteală atât în faţa CPI, cât şi a sistemului nostru de justiţie'.

Potrivit observatorilor, dacă învingătorul va fi Sara Duterte-Carpio, favorită în sondaje, sau Bong Go, el ar putea contribui la protejarea lui Duterte de urmăriri penale.

Într-un fragment din declaraţie, tăiat înainte de difuzare, Duterte preciza că atât el, cât şi Bon Go se vor retrage din cursă dacă fiica sa va candida, a explicat pentru AFP Harry Roque, purtător de cuvânt al preşedinţiei.

În Filipine, preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi separat, al doilea înlocuindu-l pe primul în caz de incapacitate sau de demisie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...